Външният министър ще вади от анонимност българските посолства

Външният министър ще вади от анонимност българските посолства

Външният министър Николай Младенов обяви в сряда амбицията си да изкара българските посолства от анонимност.

"Дипломатът не е някой, който вече живее в някакъв изолиран свят. Това е може би представата, която московската школа създава, или е създавала през годините. Дипломатите трябва да бъдат комуникатори, трябва да могат да обяснят на колегите си, на обществото какво се случва, да мислят по-бързо, да бъдат по-активни", коментира Младенов пред НТВ.

В момента във външно министерство се изготвя стратегически преглед на дипломатическата служба, който трябва да промени "разбиранията" на българския посланик и консул за същността на тяхната работа.

"Няма как представителството на България да е по-различно от това, което. . . от начина, по който е организирана държавата ни тук. Това, което се опитваме сега да направим със стратегическия преглед на дипломатическата служба, който за пръв път се прави в последните 20 години в България, е да се заложат някакви ясни правила, ясни стандарти на работа, така че да има спрямо какво да се измери работата на всеки един и малко, така, да се превърне тя в по. . . не знам как да го кажа, по-гъвкава, по-оперативна, по-иновативна, ако щете, защото от това имаме нужда в крайна сметка", каза още Младенов.

Той коментира още, че в България цялата административна култура не е насочена към обслужването на гражданите.

"По същия начин и в много голямо отношение работата в консулската секция на външното министерство или в консулските отдели на нашите посолства се гледа с едно пренебрежение от останалите. В крайна сметка, ако има няколко много ясни измерителя за това как хората оценяват работата на едно външно министерство, един от тези измерители със сигурност ще бъде консулското обслужване. Аз самият за краткото време, което съм в министерството и обикалям и наши посолства, съм виждал възмутителни неща и няма да позволя те да продължат дълго да работят в министерството", каза още дипломатът.

Младенов отбеляза, че България разполага и с "много добри дипломати".

"И ще видите сега например, че със структурирането на европейската дипломатическа служба, България ще заеме в нея доста добри позиции, защото имаме много добри хора", обяви външният министър.

Той каза още, че иска промяна на системата в посока намаляване на личния състав и осигуряване на по-добри заплати, тъй като в МВнР заплащането било най-ниско в цялата държавна администрация.

"Да им платим по-добри заплати, да им създадем по-добри условия на труд, да създадем по-добра конкуренция между вътрешни и външни хора, да позволим средният ешелон, по-младите хора да отидат една крачка напред. И тогава ще видите как с една по-активна дипломатическа и външнополитическа дейност може и българската държава да бъде по-добре и приета, и оценена по света", констатира министърът.

В рамките на антикризисните мерки на правителството външно министерство ще трябва да реализира 15% съкращение на разходите. Младенов обаче заяви, че е оттеглил от МС предложението дипломатите ще получават 80% от дневните с оглед намаляването на разходите. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?