Външният министър "смутен" от антитурското представление на "Атака"

Външният министър "смутен" от антитурското представление на "Атака"
Външният министър Николай Младенов порица в четвъртък безрезервно подкрепящия правителството му лидер на "Атака" Волен Сидеров за разиграното от него и съпартийците му преди ден в парламентарна зала, по време на първия вот на недоверие срещу ГЕРБ, антитурско представление. Тогава депутатите от "Атака" облякоха черни тениски с надпис "Не на Турция в ЕС" и "Ердоган, дължиш ни 10 млрд. евро“, а Сидеров призова от трибуната "ГЕРБ да поправят грешката си с подкрепата за европейската перспектива на Турция, защото това може да им коства управлението".

Външният министър Николай Младенов коментира пред БНТ, че е "смутен" от демонстрацията на "Атака", предизвикана от посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в София тази седмица.

"Не смятам, че парламентът е място, където се правят подобен тип демонстрации. Разбира се, всеки има правото на своето мнение и своите виждания", посочи дипломатично министърът.

Той коментира още, че "ние не можем да се държим по начин, по който да изключваме всички инструменти на политиката и на международните отношение, за да решаваме въпросите, които имаме с нашите съседи".

Младенов заяви, че е " абсолютно неприемливо" да се използват такива "обидни думи за съседна страна, която и да е тя, и нейния министър-председател, който и да е той".

Изявлението на Младенов остро контрастира на мнението на Сидеров, че "повече министър-председател на Турция не бива да бъде посрещан с прегръдки и целувки“ и че "тази грешка, която направихме, е един ясен, черен сигнал“.

Докато премиерът Бойко Борисов заяви, че "България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция", Младенов внесе известни нюанси в българската позиция за членството на югоизточната ни съседка.

"При положение че ние не сме приключили преговорите с Турция, при положение че има още много, много глави, които трябва да минат, сега да седим и да си говорим кой какво подкрепя или не подкрепя, ще бъде ли част Турция или няма да бъде част е доста предварително, доста провинциално, извинявайте, че ще използвам тази дума", заяви Младенов.

Помолен да коментира категоричната подкрепа, дадена от премиера Борисов, външният министър все пак отбеляза, че че България е последната страна влязла в Европейския съюз и "не можем да бъдем първата страна, която ще се противопостави на членството на други страни в Европейския съюз".

"Разбира се, как и кога ще стане членството на Турция е отделен въпрос, който излиза извън тази дискусия", заяви Младенов.

Според него реакцията на "Атака" не е в унисон с това, което правителството успешно се опитва да направи – "да се създават механизми, в които да може един по един да изчистваме всичките въпроси“.

"Съжалявам, но понякога това става далеч от камерите и микрофоните. Ако ставаше всичко пред камерите и микрофоните, щяхме да живеем в епохата на Владимир Илич Ленин. Слава богу, не сме там. Е, тогава може да не е имало камери, но си спомням, че именно той публикува голямо количество договори след края на Първата световна война, което предизвика една доста катастрофална реакция в руската история", заяви Младенов.

Едно от основните искания на "Атака", свързани с Турция, е тя да заплати обезщетения за имотите на българите от Тракия. На съвместна пресконференция в понеделник Борисов заяви, че проблемът с имотите може да бъде решен, но само, ако те предоставят необходимите документи. Това обаче засега не бил направил никой.

"Където има документи и информация за имоти на българи, ще ги вземем предвид и където има право, ще бъде приложено", заяви от своя страна Ердоган.

По този повод външният министър Николай Младенов заяви, че въпросът все още не е решен, но се работи много интензивно с турската страна. "Но въпросът с обезщетението на тракийските бежанци не може да се реши, пак повтарям, когато произволно се говорят и хвърлят в общественото пространство суми и се създават нереалистични очаквания", заяви Младенов.

Според министъра за българите в чужбина Божидар Димитров общата стойност на обезщетенията е около 20 млрд. долара. В началото на годината избухна скандал, след като Димитров обяви, че изплащането на тези средства е едно от условията България да не наложи вето на турското членство в ЕС. Впоследствие Борисов, обяви, че не сме поставяли такова условие и отправи "последно предупреждение" към Димитров.

Министърът без портфейл твърди, че Турция вече се е съгласила на база представени документи за собственост да изплати обезщетенията, които били договорени още в Ангорския договор от 1925 година. Според него повечето от наследниците на тракийските българи разполагат с документи за собственост, а и Агенция "Архиви" имала много голям набор документация, така че наследниците могат да търсят помощ и там.

Ердоган заявява обаче пред в. "24 часа", че съгласно Ангорския договор за приятелство между Турция и България от 1925 г. въпросът за двустранните имуществени претенции, отнасящи се за периода 1912-1925 г., е решен с отказ на двете страни от имуществени претенции за въпросния период.

"Що се отнася до имуществените въпроси, възникнали от двустранните преселвания, оставащи извън рамките на поетите ангажименти с Ангорския договор, както и с изключение на периода 1912-1925 г., залегнал в договора, Турция даде своето съгласие за разглеждането им в съвместната комисия", заяви Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?