Външният министър тръгва на продължителна обиколка зад граница

Външният министър Николай Младенов ще прекара по-голямата част от следващия месец зад граница. В рамките на наситената му с пътувания и събития програма той ще посети САЩ и ще обиколи Западните Балкани.

Говорителят на външното министерство Весела Чернева съобщи в четвъртък, че в момента първият ни дипломат участва в срещата на министрите на външните работи и отбраната на страните от НАТО в Талин. След това Младенов ще бъде част от официалната делегацията на премиера Бойко Борисов в Сирия на 24 и 25 април. После българският външен министър ще отчете присъствие и на редовния съвет по общи въпроси на ЕС в Люксембург, който започва на 26 април.

Два дни по-късно Младенов заминава за САЩ, където ще остане до 4 май. Във Вашингтон той ще участва в годишната гала вечер на Атлантическия съвет на САЩ, ще има срещи с представители на администрацията и Конгреса на САЩ, с лидери на еврейските организации и българската общност. На 29 април той ще изнесе и лекция пред Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

В Ню Йорк пък Младенов ще участва в Осмата конференция за преглед на договора за неразпространение на ядреното оръжие.

На 5 май външният министър започва обиколката си на Западните Балкани от Скопие. Следват Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина и Албания на 14 май.

Весела Чернева уточни обаче, че в следващите трийсетина дни външният министър ще прекара и някои дни в страната.

Иначе говорителят на външно министерство съобщи, че въпреки оплакванията на руските туроператори за първите три месеца на годината има 25% ръст в издаването на български визи за руски граждани в сравнение със същия период на миналата година.

Освен това външно министерство приветства и провеждането на първите многопартийни избори от близо четвърт век в Судан.

Споделяне

Още от България