Външният министър уверил френския посланик във волята на правителството за съдебна реформа

Министър на външните работи Даниел Митов уверил френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, че правителството има категорична воля да се справи с проблемите, които стоят пред все по-засилената ни интеграция в ЕС, и по-специално – да извърши съдебна реформа.

Наясно сме, че реформата в съдебната ни система е част от тези проблеми и министърът на правосъдието е изключително отдаден на целта. Ценим мнението на европейските посланици, защото ние сме част от единна общност, в която можем да си говорим откровено, заявил Митов по време на среща с посланика, цитиран във вторник в съобщение от външно министерство.

Министърът е обсъдил с френския посланик българското искане за удължаване с още една година на срока за усвояване на еврофондовете от предишния програмен период. За България това ще бъде важен знак за подкрепа от страна на ЕК и европейските партньори, от който имаме нужда, подчертал той.

В контекста на последните развития в сферата на енергетиката не по-малко важно за България е и максимално бързото изграждане на интерконекторните връзки със съседните ни страни, на първо място с Гърция и Румъния. Това е основен приоритет за нас, защото ще позволи на региона да се измъкне от зависимостта си от един доставчик на газ, е заявил министърът.

Проектите не са огромни, но са важни и доста по-лесно реализируеми, казал френският посланик.

Даниел Митов и Ксавие Лапер дьо Кабан са обменили мнения и по отношение на идеята за изграждане на газов хъб във Варна. Министърът е отбелязал непроменената българска позиция по отношение на проекта "Южен поток" - реализация при спазване на правилата на ЕС.

В началото на декември френския посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки" заради започналите дела срещу две дъщерни на френска компания дружества - "Белведере дистрибуция" и "Домейн менада".

В неделя пък в съвместно писмо дьо Кабан заедно с посланиците на Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия призова протестиращите магистрати от СГС, които "ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи", да бъдат чути.

Споделяне

Още от България