Външният министър замина на работно посещение в САЩ

Даниел Митов. Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Даниел Митов замина в понеделник на работно посещение в САЩ, което ще продължи до 17 юли,.

От пресцентъра на МвнР. Припомнят, че визитата се осъществява шест месеца след посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас. През януари в София министрите Митов и Кери препотвърдиха стратегическото партньорство между двете страни и договориха създаването на работни групи за стратегически диалог в ключови области като "Сигурност и отбрана", "Енергийна сигурност", "Върховенство на закона", "Образование и връзки между народите на България и САЩ".

В разговорите на министър Митов ще бъде направен цялостен преглед на стратегическия диалог и на постигнатото от работните групи през първия шестмесечен период от дейността им.

В програмата на министъра са предвидени срещи в Държавния департамент на САЩ, Съвета за национална сигурност, департаментите по отбрана, енергетика и търговия и други.

Даниел Митов ще се срещне в Конгреса на САЩ с представители на Камарата на представителите и Сената, сред които са сенаторът Джон Маккейн - председател на Комисията по въоръжените сили; сенаторът Рон Джонсън - председател на комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси; сенаторът Даян Файнстийн, заместник-председателят на специалната комисия по разузнаване; конгресменът Дейна Рорабахър - председател на Подкомисията за Европа, Евразия и възникващи заплахи към Комисията по външни работи; конгресменът Джо Уилсън - основател съпредседател на Групата за приятелство с България в Конгреса, и други.

По повод на посещението на българския министър във Вашингтон Центърът за стратегически и международни изследвания /CSIS/ и Европейският институт организират специални обществени прояви, в рамките на които министър Митов - в качеството си на почетен гост - ще изнесе слова по актуални теми и ще участва в дискусии по свързани със съвременните предизвикателства въпроси.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?