Външният облик на "Гранд хотел България" се запазва

Столичани могат да подадат становища за реконструкцията на историческата сграда до 30 май

Външният облик на "Гранд хотел България" се запазва

Външният вид на "Гранд хотел България" няма да се пипа, съгласно инвестиционното предложение на "Гранд хотел България 2016" ЕАД за консервация, реставрация, адаптация и основен ремонт на историческата сграда в центъра на София. То е публикувано на сайта на столичния район "Средец" и гражданите могат да представят становища по него до 30 май 2019 г.


"Гранд хотел България" беше купен от бизнесмена Мирослав Пенчев през септември 2016 г. за около 15 млн. евро от наследниците на убития Илия Павлов, шеф на бизнес империята "Мултигруп" в зората на демокрацията.

Пенчев страни от медийния шум и светските изяви и досега публично не е представял плановете си за реконструкцията и пристрояването на хотел "България". Първоначално Мирослав Печев имаше идея да надстрои последните два етажа на хотела, но се отказа заради гневните обществени реакции. 

Внесеното сега предложение е само за историческата сграда откъм бул."Цар Освободител". В празното пространство между Софийската филхармония, Българската банка за развитие и улицата е планирано изграждането на нова пететажна сграда и надстрояване на съществуваща едноетажна постройка.

Инвестиционното предложение

Инвестиционното предложение не предвижда промяна на кота корниз, кота било, както и други намеси с цел промяна на външния обем на сградата.

Фасадата откъм бул. "Цар Освободител" ще бъде запазена с автентичната геометрия, растер, пропорции и отстъпи, обещава инвеститорът.

Предвижда се още изцяло да бъде съхранена автентичната функция на всички интериорни пространства. Приземните етажи запазват обществената си функция, както и хотелските и приземните нива. Запазват се характера, пропорциите и съхранените автентични елементи на съществуващите знакови пространства.

Сградата функционално е разделена на две основни зони. Едната е обслужващата и сервизните помещения, а другата е хотелската зона - от втори до седми етаж. В тази зона са включени 67 хотелски помещения. Предвижда се обединяване на съществуващите хотелски стаи по двойки. Тока получените помещения ще са с площ , отговаряща на съвременните изисквания за петзвезден хотел.

Предвижда се да бъде запазен автентичния характер на остъклените елементи.

Покривът ще бъде ремонтиран, като ще бъдат запазени кота корниз, кота било и художествените елементи по корниза.

Запазват се сега съществуващите два входа от бул."Цар Освободител". Сервизният достъп ще става от ул."Аксаков".

"Гранд хотел България" е построен през 30-те години на ХХ век

Гранд хотел България" е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ).

Сградата е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.

Хотелът се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7887 кв. метра. В хотелската (4720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена за реновация, която така и не се случи.

Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала "Десислава" и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години "Карамба".

През 2007 г. се разрази обществен скандал около "Гранд хотел България", след като собственикът обяви планове ниските етажи да бъдат оформени като търговски център, а нагоре сградата да бъде надстроена с апартаменти за продажба. След намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Новият собственик страни от медиите

Собственикът на "Гранд хотел България" Мирослав Печев не обича медийните и светски изяви. Бизнесът му е разнообразен – търговия с различни стоки, магазини, инвестиции в строителството, частна детска градина и туристическа дейност.

Пенчев регистрира първата си фирма "Марко трейдинг" за търговия с компютри, безжични телефони, факсове и копирни машини в зората на демокрацията през 1990 г. Няколко години по-късно се преориентира и основава "Софсток", като започва бизнес с кафе, чай и алкохол.

Пенчев е собственик на 4-звездния "Парк хотел Витоша", който беше открит на 1 февруари 2005 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски.

Споделяне

Още от България