Външно дало на НДСВ папката за “Савоя”

Външно дало на НДСВ папката за “Савоя”

Ръководството на НДСВ вече е изчело всичките 2 000 страници от получените официално във външното министерство (МВнР) документи от италианската прокуратура. Това заяви в неделя пред Нова телевизия членът на Политическия съвет на партията Христина Христова.

В коментар за Mediapool говорителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Бойко Найденов заяви, че ситуацията е непроменена и ВКП все още не разполага с материалите по делото.

По думите на Найденов, материалите могат да пристигнат както чрез МВнР, така и директно от италианската прокуратура, но засега не са получени по нито един от каналите.

По-рано през деня, пред БНР прокурорът от ВКП Камен Ситнилски също заяви, че и към момента прокуратурата не е получила официални данни от Италия по “Савойската афера”.  Ако пристигнат, ние ще организираме по-бързо превода, но може би от италианска страна се бавят, допълни той.

Говорителят на МВнР Димитър Цанчев заяви за Mediapool, че не е запознат със случая. Ако сме получили някакви документи, сме ги предали и не са останали при нас, уточни той.

Всички сме убедени, че няма никакво основание за намесване на името на Симеон Сакскобургготски в “Савойската афера”. НДСВ болезнено понася опитът за опетняване името и на България, и на бившия министър-председател, коментира още Христина Христова.

По думите ѝ в официалните документи името на бившия монарх се споменава само два пъти и то от устата на други хора.

В първи коментар по “Савойския скандал” от страна на ДПС депутатът Хасан Адемов заяви в неделя в Силистра, че партията му не е безучастна към скандала, но обстоятелствата около него трябва да бъдат изяснени от специализираните институции.

"От ДПС не можем да бъдем адвокати на Симеон Сакскобургготски, тъй като той няма нужда от това,” подчерта Адемов.

По думите му ако има доказана вина, независимо на кого в държавата, той трябва да понесе своята отговорност.

Запитан за обстоятелствата около проекта за строителство на детска болница, Хасан Адемов припомни, че в парламента са внесени проекти за кредитно споразумение с австрийска банка и за проектиране, строителство и оборудване на детска болница, но те са отхвърлени.

"Що се отнася до позицията на ДПС по този въпрос, една част от нашите народни представители не подкрепиха още тогава, заедно с колеги от НДСВ, тези два проекта, тъй като имаше сериозни основания да се смята, че предложените проекти не са достатъчно конкретни", каза Адемов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?