Външно изпраща шефа на консулска дирекция да преговаря за визовия режим

Работи се върху варианта директорът на дирекция "Консулски отношения" във външно министерство Георги Пейчинов да оглави екипа от експерти и специалисти на министерството, който ще замине за Либия, за да съдейства на българите там, каза по-рано днес заместник-външният министър Гергана Грънчарова. Без изходни визи от либийската държава те не могат да се завърнат у нас.

Грънчарова разговаря днес във Външно с роднини на д-р Антон Ботев, който има забрана да напуска Либия заради иск от роднини на починала пациентка в болницата Мсалата.

Срещата беше в знак на съпричастност, на нея представихме пред роднините информацията, с която разполагаме, за да бъдат наясно, че в момента няма място за притеснение, посочи Грънчарова. Тя каза, че още не са известни имената на четиримата лекари от екипа на д-р Петър Червеняков, които също имат забрана да напускат Либия. Те не са се обърнали към посолството ни, припомни Грънчарова.

По-рано днес пред радио "Нова Европа" Грънчарова призна, че консулът ни, който обикаля градовете в Либия да се информира за проблемите на българските медици, не знае арабски език и ползва преводач.

Споделяне

Още от България