Външно министерство е връчило протестна нота на турския посланик

Борисов: По-склонен съм да считам, че турското ръководство искаше да се информира

Външно министерство е връчило протестна нота на турския посланик

Министерството на външните работи е връчило протестна нота на турския посланик Сюлейман Гьокче заради "неговите деяния и поведение", съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол във вторник.

По думите на Борисов турският дипломат е били привикан във външно министерство на "23 или 24 декември", малко след като отстраненият лидер на ДПС Лютви Местан потърси сигурност в турското посолство в София.

Борисов не посочи срещу кои точно "деяния и поведение" на Сюлейман Гьокче протестира София, но стана ясно, че визира участието на посланика в процесите около ДПС.

"По-склонен съм да считам, че желанието на турското ръководство беше да се информират колко прогнозируеми са процесите, които текат в ДПС. Нито по линия на Русия, нито по линия на Турция има зависимост", заяви Борисов.

По-късно във вторник външният министър Даниел Митов обясни, че по съответния ред е призовал турския посланик да "преодолее създадените в нашето общество впечатления, че той се намесва във вътрешните работи на България и създадените възприятия, че не се държи по нормите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Той коментира, че "драмите в една политическа партия в България не могат да се превръщат в лакмус за двустранните ни отношения".

"Няма начин българо-турските отношения да минават през посредници или вътрешните проблеми в една или друга партия да се превръщат в причина за подобряване или влошаване на отношенията между България и Турция", каза Митов.

Вече бившият председател на ДПС Лютви Местан прекара няколко часа в турското посолство на 22 декември, малко след като стана ясно, че той ще бъде отстранен от поста. По същото време изненадващо НСО свали охраната на Местан. Той обясни, че е имал предварително планирана среща с турския посланик и е използвал времето, за да осигури сигурността си - своята и на семейството си, но не бил търсил закрила.

В началото на годината Бойко Борисов съобщи, че малко преди Коледа е отказал разговори с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

"България винаги се е старала да има нормални и приятелски отношения с Турция. Отношения, в които бихме могли да си зададем въпроси, които ни интересуват. Не се месихме и не реагирахме, когато президентът Ердоган и президентът Путин преместиха "Южен поток“ и го преименуваха на "Турски", когато започнаха строежът на електроцентрали, когато туристите от България отиваха за Турция. Ние бяхме внимателни и търпеливи, знаейки, че един ден нещата ще си дойдат на своите места. Има незаобиколими фактори. Разбира се, всяка една държава има своите фаворити, за предпочитания. Всеки един си хвали неговата стока. Това е навсякъде", коментира Борисов в отговор на парламентарно питане от Десислав Чуколов ("Атака").

Премиерът припомни още, че многократно е благодарил на турското ръководство, че е помогнало бежанският поток да не се насочи към България.

Борисов посочи, че с удоволствие би дошъл на председателски съвет в парламента да дебатира как се обучават българските мюсюлмани и къде се издават техните дипломи.

"Тема, която заобикаляме, за да не ни обвинят дали в подкрепа на ДПС и т.н. Бих се радвал и самото ДПС да участва в това. Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, а голяма част от тях са на издръжка на турската държава“, обясни Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България