Външно министерство и Божидар Димитров в конфликт

Външно министерство и Божидар Димитров в конфликт

Заради тлеещ конфликт между Министерството на външните работи (МВнР) и министъра без портфейл, отговарящ по въпросите за българите в чужбина, на петъчната си среща с чуждестранни дипломати външният министър Румяна Желева е посветила голяма част от презентацията си на работата с и за българските общности зад граница. Така тя е дала ясно да се разбере, че по тази тема меродавни са позицията и политиката на външно министерство, а не на Божидар Димитров, научи Mediapool от свои източници сред европейските дипломати в София.

В пекък във Велинград министър Желева изнесе подробна "пауър пойнт" презентация за външнополитическите приоритети на новото правителство пред близо 70 чуждестранни дипломати. Специален акцент в изказването ѝ бяха подпомагането на развитието и интеграцията на българските общности зад граница, както и на изпаднали в беда български граждани в чужбина. Тя подчерта, че в момента в МВнР се работи върху структурно звено за кризисни ситуации с български граждани зад граница. Върху основата на обновена Комуникационна стратегия нашите задгранични мисии ще бъдат въвлечени към по-активна работа за запазване и развитието на българското етносъзнание. Работи се и върху общонационална стратегия за запазване на българската идентичност, обяви външният министър.

Пример за причините, породили тлеещият конфликт е лансираната от министъра по въпросите на българите в чужбина идея за облекчени процедури за възстановяване на българското гражданство на всички българи от територии, които в периода 1941-1944 г. са били част от българската държава.

По неофициална информация подобни инициативи и изявления създават главоболия на външното министерство, което е накарало министър Желева да подчертае, че тази проблематика е в ресора на нейното ведомство, а не на министъра без портфейл.

Освен с неизказаното директно съществуване на този конфликт срещата във Велинград направила впечатление и с някои гафове. Част от присъстващите гости, например, били раздразнени от това, че въпреки предварителния анонс, премиерът Бойко Борисов не се явил на срещата, както и от отсъствието на двама-трима от посланиците на големи европейски страни.

Освен това съсредоточаването на министър Желева изключително върху познатото ѝ евро-атлантическо направление на външната ни политика, накарало представители на две африкански държави да зададат реторичния въпрос "а други континенти няма ли?".

Очертаните пък от външния министър намерения за засилване ролята на България в глобалната икономика, включително за изготвяне на нормативна база за политиката ни за помощи за развиващия се свят, накарало представителя на Норвегия да отбележи, че не е зле подобни планове най-напред да бъдат споделяни със страните, от които самата България получава помощ. Една от тези страни е именно Норвегия.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?