Външно министерство очаква пробив на БГ бизнесa в Ирак

Външно министерство очаква пробив на БГ бизнесa в Ирак

Посолството на България в Ирак възстанови дейността си след почти 10-годишно прекъсване. Министърът на външните работи Николай Младенов преряза лентата заедно с иракския си колега Хошияр Зебари.

Новата българска дипломатическа мисия се намира извън т. нар. силно охранявана Зелена зона в Багдад, където са държавните учреждения. Сградата на посолството е разположена в близост до други представителства на чужди държави и ще съвместява функциите на резиденция и жилища за дипломатите. Наемът на сградата е 150 000 долара годишно и тя е напълно обзаведена.

"Мисля, че след откриването на посолство в Багдад и в перспектива на консулство в Ербил и почетно консулство в Басра ще може да стъпим много сериозно на иракския пазар", заяви външният министър, цитиран от dnevnik.bg.

Външният министър на Ирак Хошияр Зибари посочи от своя страна, че е много важно българските компании да дойдат в Ирак, за да се запознаят със страната и потенциалните партньори. "За изминалата година българският износ се е увеличил значително и предстои да се увеличава", заяви Зибари.

Вицепремиерът на Ирак по въпросите на енергетиката Хюсеин Шахристани пък каза, че Ирак си спомня българските компании от миналото, а днес възможностите в страната са повече от всякога.

В момента длъжността посланик на България в Ирак изпълнява Валери Рачев, който също така е и началник на кабинета на министър Младенов. Очаква се обаче правителството да определи нов посланик в Ирак.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?