Външно министерство препоръча да не се пътува до Кайро

Поради силно усложнената обстановка в египетската столица Кайро и голямата вероятност от по-нататъшно ескалиране на напрежението МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Кайро до нормализиране на обстановката в града, съобщиха от ведомството.

По информация на българското посолство в Кайро достъпът до международното летище в града е силно затруднен и се осъществява при значителен риск за сигурността.

В случай на възникване на извънредна ситуация и необходимост от установяване на бърз контакт с посолството на България в Кайро, от изключително значение е българските граждани предварително да са се регистрирали в посолството, като оставят свой адрес и телефон за връзка. Те могат да направят това и по телефона или чрез електронната поща на посолството.

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че в "този много труден момент е необходим диалог и национално помирение в Египет".

"Ние осъждаме прекомерната употреба на сила, което води до много невинни жертви и от двете страни. Призоваваме всички отговорни политически и религиозни фактори в Египет към преговори, възстановяване на реда и на мира в страната, се посочва още в изявлението. Насилието не може да бъде инструмент за постигане на трайно решение на натрупани с годините политически и социални проблеми", гласи позицията на Вигенин.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?