Външно министерство призова Пхенян и Сеул да бъдат сдържани

Българското външно министерство призовава в четвъртък към сдържаност и активни усилия за недопускане на ескалация на напрежението на Корейския полуострови за съхраняване на мира и сигурността в региона.

Говорителят на МВнР Весела Чернева определи, като "крайно притеснителни" заключенията от разследването, проведено от властите на Република Корея съвместно с международни експерти за установяване на причините, довели до потъване на кораба "Чхонан" на 26 март т.г, при което загинаха 46 души.

"Крайно притеснителни са заключенията от разследването на инцидента, в частност установената връзка с КНДР. На базата на направените разкрития осъждаме бруталните и безотговорни действия, довели до човешки жертви. Изразяваме своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите и на всички граждани на Република Корея", се посочва в изявлението на МВнР.

От външно министерство посочиха още, че продължат консултациите с нашите съюзници, партньори и приятели с цел изработването на обща позиция.

Напрежението на Корейския полуостров рязко нарасна, след като Южна Корея обяви, че Пхенян е потопил с торпедо нейната корвета "Чхонан" през март и е причинил смъртта на 46 моряци. Северна Корея отхвърля обвиненията, въпреки констатациите на международно разследване на потъването на кораба и заплашва с ответни действия, ако бъдат предприети санкции срещу нея.

Споделяне

Още от България