Външно министерство продава имот в Лайпциг за над 1.6 млн. евро

Правителството реши да продаде сграда в Лайпциг и три апартамента в Кайро.

 

Имотът в Германия е построен през 1911 г. и е обявен за паметник на културата. Намира се в историческия център на Лайпциг и е част от архитектурния комплекс около църквата "Св. Томас".

 

Състоянието му не отговаря на изискванията за ползване на жилищна и търговска площ.

 

Местоположението на имота и изискванията за поддържане и ремонтиране на сгради - паметници на културата, изискват значителни средства, с каквито България не може да се ангажира. Кабинетът определи продажната цена да бъде не по-ниска от 1 601 000 евро, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Апартаментите в Кайро се намират относително далече от посолството и от години не се ползват по предназначение. Те не са необходими за нуждите на задграничното ни представителство, тъй като България разполага с голям брой имоти в египетската столица, които осигуряват изцяло нуждите на дипломатическата ни мисия. Продажната цена на всяко от жилищата ще бъде не по-ниска от 650 000 ег. лири (около 68 636 евро).

 

Със средствата от продажбите ще бъдат санирани други имоти на българската държава, които се ползват по предназначение и състоянието им изисква неотложни ремонти дейности.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?