Външно министерство работело за среща Борисов-Тръмп

Външно министерство работело за среща Борисов-Тръмп

"Подготовката на среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов винаги е в ход", каза в неделя заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев пред БНР. От думите му се разбра, че съгласие от страна на САЩ за подобно събитие към момента няма, а "българската дипломация поддържа контакти на високо ниво с администрацията на Тръмп и този въпрос постоянно се поставя пред американската страна".

Георгиев все пак е убеден, че такава среща ще се състои, а въпросът дали ще е във Вашингтон, или в София бил технически. По-важното било, че американската администрация приема много добре българския премиер.

Междувременно Министерството на външните работи осъди провелата се в събота вечер в столицата за поредна година „демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза, известна като "Луковмарш". Позиция срещу демонстрацията изрази и посолството на САЩ.

"Тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец след като целият свят отдаде почит към жертвите от Холокоста. Снощният марш събра в България, която в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз, хора от различни националности, дошли тук, за да демонстрират омраза и нетолерантност. Това трябва да бъде ясен сигнал за нас като общество и като европейци, които не са забравили страданията, причинени от Втората световна война, че не е достатъчно само да припомняме трагичните събития", се посочва в декларацията на външното министерство.

В нея се заявява, че всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности, които отстояваме като народ и като общност. Затова МВнР високо цени усилията на Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България "Шалом" за повишаване на обществената информираност по тази тема, както и насърчаването на борбата с причините за антисемитизма и речта на омразата, отбелязват от министерството.

Министерството на външните работи ще продължи да работи в рамките на международните организации и в сътрудничество със своите партньори от международната общност за спазването на правата на човека, борбата с насилието и разпространяването на културата на мира, за да се превърнат сборища като "Луковмарш" в част от миналото, се отбелязва в декларацията.

Споделяне

Още от България