Външно министерство съветва българите в чужбина за повишено внимание

Външно министерство съветва българите в чужбина за повишено внимание

Министерство на външните работи препоръча на българите, които са в чужбина във връзка с новогодишния празник да проявяват повишено внимание при посещението на обществени места - площади, градски транспорт, метро, гари, летища, концертни зали, туристически и търговски центрове, религиозни храмове или паметници.   

Причината е повишеното ниво на терористична заплаха в редица страни във връзка с посрещането на 2018 година.

На българите, пътуващи в чужбина, се препоръчва още да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност, а батериите на мобилните им телефони да са заредени.

Препоръчва се още да не се обсъждат публично и на висок глас религиозни въпроси или да се водят религиозни спорове.

Българите в чужбина трябва да се съобразяват с повишено внимание с местните традиции и порядки по отношение на облеклото и поведението.

Препоръчва се още да се знаят координатите на най-близкото задгранично представителство на България или на друга страна член на Европейския съюз.

От Министерство на външните работи съветват при пътуване зад граница по време на новогодишните празници българите да се съобразяват с въведените допълнителни мерки за сигурност в страната на пребиваване, както и да следват стриктно препоръките на местните власти.

Необходимо е да се проявавя постоянна бдителност за подозрително изоставени предмети или хора със съмнително поведение. В случай, че забележат такива е нужно своевременно да уведомят местните органи на реда.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?