Външно министерство се отказа от битката с посланиците-политици

Новите назначения зад граница с пик следващата година

Външно министерство се отказа от битката с посланиците-политици

Външно министерство се е отказало да намалява т.нар политическа квота за посланици и вече готовите промени в Закона за дипломатическата служба така и няма да бъдат приети, научи Mediapool от източници във ведомството.

Промените бяха изготвени в края на мандата на кабинета "Орешарски" и предвиждаха квотата да бъде намалена два пъти до 10%.

Въпреки че тази квота е законово регламентирана, тя рядко се спазва и в определени периоди грубо се надхвърля.

Към момента обаче няма "свободни" места за посланици, като се очаква вълната нови назначения да бъде към 2016 година, когато ще има много изтичащи мандати.

В същото време Външно министерство се е отказало да отменя и т.нар. "бърза писта" за млади и способни дипломати, както планираше екипа на бившият външен министър Вигенин и кръгът от левицата около него.

Така по-младите ще запазят възможността за по-бърз достъп до по-високи постове, окупирани предимно от кадри, започнали професионалния си път още преди 1989 година.

Екипът на външния министър Даниел Митов в момента готви и пореден нов Устройствен правилник.

Обикновено този правилник е удобен инструмент за смяна на директорите във ведомството, но в момента по тази тема цари спокойствие в министерството. Досега Митов работи с почти цялата назначена от Вигенин висша администрация.

Според запознати и новият устройствен правилник не цели да доведе до кардинални кадрови смени. Ще има обаче промени в подчинението и отговорностите по оста зам.-министри - генерални директори - директори, като се изгради нормална пирамидална структура. Проблемът в момента е, че се къса подчинеността между директорите и генералните директори.

Не се очаква с новия правилник да бъде намалена и числеността на ведомството, както и дирекциите, които традиционно са обект на реформа.

По времето на служебното правителство бе сменен най-висшият чиновник във външно министерство – постоянният секретар Георги Димитров - и още няма титуляр на поста, като изпълняващ длъжността е Мая Добрева.

Вероятно тя ще продължи да заема поста, тъй като за него няма голям избор. Във ведомството има ограничен брой служители, които да отговарят на изискванията по закон и в същото време да не са работили за бившата Държавна сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?