Външно очаква Лондон да възобнови скоро издаването на работни визи

Българското министерство на външните работи очаква много скоро английското посолство да възобнови издаването на работни визи за студенти, строителни работници и медицински сестри. В същото време, драстично ще се съкрати процентът на издаваните бизнес визи, заради които на Острова избухна голям скандал преди месец, довел до оставката на член от правителството на Тони Блеър.

Пред Дарик радио директорът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР Георги Пейчинов съобщи, че има индикации от Лондон и от английското посолство, че съвсем скоро ще бъде възобновено издаването на работни визи. По думите му, за тях няма сигнали за нарушения.

Скандалът започна с писмо на британския консул в Букурещ, според който в посолствата на Великобритания в Румъния и в България има злоупотреби с издаването на бизнес-визи, Лондон временно спря издаването на всякакви визи за гражданите от двете страни. Десетина дни по-късно бе възобновено издаването на визи за туристически и бизнес-пътувания, както и за медицински цели. Освен бизнес визите, до този момент не е възобновено и издаването на работни визи.

При предизвикалите скандала визи, кандидатите декларират финансови възможности и бизнес-план за отваряне на фирма на Острова. Обвиненията бяха, че голяма част от получилите разрешение от Румъния и България използват фалшиви документи, за да стигнат до Острова и вместо да регистрират фирми и да инвестират в британската икономика, остават нелегално на работа.

Директорът на консулския отдел съобщи, че продължаващата проверка в Лондон за измамите със сигурност ще даде резултат. Той каза, че такива случаи е имало и в България, макар че повечето били в Румъния. Пейчинов съобщи, че британското посолство драстично ще съкрати издаването на бизнес визи, защото няма логика в период на рецесия, в който се намира английската икономика, да има наплив от български бизнесмени да инвестират във Великобритания.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?