Външно отрича адвокат Бизанти да е измъчвал медиците в Либия

Либийският адвокат на българските медици Осман Бизанти е участвал в насилието, упражнявано върху тях при разпитите", каза пред радио Нет съпругът на Валя Червеняшка Емил Узунов. "Осман Бизанти ги е удрял с юмруци", заяви Узунов.Това Узунов научил през 1999г. от полк. Джума Мишери, който сега също се разследва за насилието върху българите и палестинеца Ашраф.

Говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров категорично отрече твърденията на Узунов. "Няма такива данни", заяви той пред Mediapool. Нивото на интервюто с Емил Узунов е твърде ниско, за да бъде коментирано, допълни Тодоров.

"Винаги, когато нещата в Либия тръгнат на добре, Емил Узунов се "изцепва" нещо" - коментира пред радио Нет Нери Терзиева, прессекретар на бившия президент Петър Стоянов.

Според Узунов адвокат Владимир Шейтанов знаел за това, че Бизанти упражнявал насилие над медиците и навремето бил информирал президента Стоянов. Самият Бизанти в интервю за радио Нет многократно отрече това да е вярно. Бившият адвокат на медиците - Владимир Шейтанов потвърди, че Емил Узунов и други роднини на задържаните медици също са споделяли с него такава информация, но понеже не е имало достатъчно доказателства, нищо не е било предприето и Осман Бизианти остана до ден днешен защитника на медиците ни.Посланикът ни в Триполи и хора от междуведомствената комисия по случая "Либия" потулили случая, твърди Шейтанов .

"Всичко, което знаеше покойният вече Христо Данов, който беше специален пратеник на президента Петър Стоянов в Либия, го каза на медиите", заяви Нери Терзиева. Христо Данов беше първият, който обяви, че срещу 6-мата наши медици, посдсъдими в Либия, е упражнявано насилие, припомни тя. Терзиева обясни, че в момента Петър Стоянов е в чужбина и затова не може да вземе отношение по изявленията на Узунов.

В момента все още се очаква да бъде насрочена дата за делото срещу българските медици. То беше прехвърлено към граждански съд, след като м.г. паднаха обвиненията за умишлен заговор за заразяване със СПИН на 400 деца в детската болница в Бенгази.

По отношение на задържаните медици МВнР е съсредоточило усилията си, за да съдейства на роднините им, които трябва да пътуват до Триполи за Великден, каза Любомир Тодоров. Министерството помага за осигуряването на визи за пътуването, както и за безплатни самолетни билети София-Триполи-София на авиокомпания "Хемус Ер". Пътуването е по инициатива на медиците, които са помолили за това изрично директора на благотворителна фондация "Кадафи" инженер Салех Абдул Салех. От фондацията също са обещали съдействие при уреждането на визите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?