Външно потвърди екзекуцията на Георги Лазов

Екзекуцията на единия български заложник в Ирак вече е потвърдена, след като пръстовите отпечатъци на намереното миналата седмица обезглавено тяло край река Тигър съвпадат с тези на Георги Лазов.

Двамата български шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов бяха отвлечени в Ирак, като за похищението им първоначално бе съобщено от телевизия Ал Джазира на 8 юли. Групировката Ат Таухид уа Джихад (Единобожие и Свещена война) постави 24 -часов ултиматум за освобождаване на всички иракски затворници, за да пусне българите. На 13 юли Ал Джазира излъчи нов запис, в който обяви, че първият заложник е екзекутиран, а новото искане на похитителите е за освобождаване на жените-затворници.

За съдбата на втория шофьор Ивайло Кепов все още няма информация, но в множество изявления официални лица дадоха знак, че надеждите да е жив са минимални. В четвъртък Ройтерс цитира неназовани чужди дипломати в Багдад, според които е почти сигурно, че вторият български гражданин, взет за заложник от групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, е мъртъв.

Два дни по-късно, в река Тигър бе открит и обезглавен труп на мъж, за който също се появиха предположения, че е на българския заложник. От България бяха изпратени пръстови отпечатъци за идентификация, но след два дни се разбра, че това не може да се извърши в Ирак и тялото трябва да бъде транспортирано.

От МВнР съобщиха още, че са били изслушани експертите от МВР, които бяха в катарската телевизия Ал Джазира, за да гледат двата видеозаписа.

Първият запис е бил с добро качество, а вторият - с по-лошо, те са гледани само по веднъж и за кратко време, уточниха от МВнР.

Видяното потвърждава факта на задържането на сънародниците ни от лица, представящи се за членове на групировката Единобожие и Свещена война. Експертите са видели и акт на обезглавяване на човек. Качеството на втория запис и допълнителната му обработка не дават възможност категорично да се определи самоличността на обезглавения мъж, се посочва в съобщението.

Все още не е потвърдена версията, че Лазов е бил мъртъв преди екзекуцията, тъй като е страдал от диабет и не издържал без медикаменти и при лошите условия след отвличането. Тази теза бе лансирана от различни български източници като вероятно обяснение за неуспешната мисия на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов на турско - иракската граница в дните преди обявяването на екзекуцията.

След новината за обезглавяването на Лазов българските институции заявиха категорично, че страната няма да отстъпи под натиска на терористите и няма да изтегли военния контингент от Ирак.

Преди това чрез интервю за Ал Джазира българският президент Първанов се опитваше да убеди похитителите да освободят българите, защото те са бедни хора, отишли да изкарват прехраната си, че исканията им не могат да бъдат адресирани към България, а към иракското правителство и САЩ и че българският контингент помага на иракския народ. Освен това президентът се срещна с представители на мюсюлманската общност у нас, в това число и хора, за които се твърди, че са свързани с терористични групировки като Хизбула, за да търси съдействие за спасяване на българите. В същото време външният министър Паси разясняваше на ислямистите какви са ценностите на Корана.

От българското Министерство на външните работи посочиха в четвъртък, че проверяват съобщенията за откриването на второ тяло, за което се предполага, че може да е на втория български заложник.

Същия ден агенциите съобщиха, че Иракската полиция в северния иракски град Бейджи е намерила обезглавено тяло на мъж. Посочено е, че към момента всичко сочи, че става въпрос за чуждестранен заложник.

Трупът е намерен на брега на река Тигър и е бил завит в червен плат. До тялото е открита и главата на мъжа, поставена в червен найлонов плик, съобщи служител от иракската полиция.

Според ДПА, тялото е откарано за аутопсия и идентификация в Тикрит.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: