Външно ще обучава българите как да кандидатстват за американски визи

Даниел Митов: Трябва да имаме същите права, както и всички останали граждани на ЕС

Посолството на САЩ в България.

Външно министерство и Държавният департамент ще направят съвместни стъпки за облекчаване на процедурата за получаване на виза и за по-добра информираност на българите как се кандидатства за тях, съобщи външният министър Даниел Митов в сряда.

Това се налага, тъй като едно от условията да падне визовият режим за българите, е намаляването на отказите при кандидатстване за визи. В момента процентът на откази е малко над 15 процента, а изискванията на американските власти е да е под 3%.

"Българските граждани трябва да имат същите права, както и всички останали граждани на ЕС, които са включени в безвизовата програма на САЩ", каза Даниел Митов, който бе на няколкодневно посещение в САЩ.

Той уточни, че вече, ако някой получи няколко пъти отказ за виза, в Държавния департамент го броят само веднъж.

"В САЩ получихме разбиране, но ще направим така, че българските граждани, кандидатстващи за визи, да имат по-ясна представа за начина, по който се попълват документите и функционира системата, за да няма откази на базата на формални съображения", каза Митов.

Той припомни, че Канада облекчава визовия режим с България и разговорите този режим да отпадне напълно продължават.

Според приетото от канадските власти решение, от 2016 г. българските граждани, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада.

Митов коментира, че България никога не е била източник на голям емигрантски поток за САЩ, няма и данни български граждани да се сражават на страната на т. нар. Ислямска държава и да участват в други терористични организации.

Сътрудничеството ни със САЩ в областта на отбраната и сигурността е най-силно и постепенно трябва да вървим към включването на България към безвизовата програма за пътуване, каза Митов.

В САЩ външният министър Даниел Митов коментира, че визовият режим, който САЩ прилагат спрямо българските граждани, се използва от трети страни за внасяне на противоречия между държавите от евроатлантическата общност и дава поводи за негативни пропагандни послания.

Даниел Митов коментира още, че е необходимо да се случи съдебната реформа включително и заради приемането на България в Шенгенското пространство.

Митов коментира, че ако не направим съдебната реформа, имиджът ни навън "няма да е от най-благоприемливите".

Споделяне

Още по темата

Още от България