Външно търси съдействие от фондация "Кадафи" за среща на медиците с техните роднини

Външно министерство е уведомило фондация "Кадафи" за желанието на осъдените български медицински сестри да се срещнат с техните роднини.

Фондацията е уведомена, че българската страна би искала да направи този жест към роднините на медиците ни и към самите медици, които имат нужда от морална опора, съобщи в сряда говорителят и зам.външен министър Гергана Грънчарова.

Външно министерство проучва въпроса и работи по случая, добави тя.

Грънчарова коментира и обявената в понеделник гражданска инициатива в България да се проведе контрапроцес по СПИН-делото, по което петте български медицински сестри и палестинския лекар бяха осъдени на смърт от първата съдебна инстанция в Либия.

Според Грънчарова, няма как контрапроцес у нас по случая да допринесе за намиране на конкретно решение по въпроса. Надявам се, че един такъв контрапроцес няма и да попречи, допълни тя.

В началото на седмицата Граждански комитет за спасяване на българските медици в Либия предложи в София да бъде организиран контрапроцес с участието на известни учени и специалисти в областта на СПИН.

От правна гледна точка юристите ще могат по-компетентно да решат доколко един такъв контрапроцес може да допринесе за развитие на процесите в Либия, каза още Грънчарова.

Наскоро външният министър Соломон Паси прогнозира, че в началото на идната година делото срещу българките ще бъде разгледано и от Върховния съд на Либия, пред когото техните защитници оспорват смъртните присъди.

Още от България