Външното министерство изтегля от чужбина 250 служители, за да пести

Външното министерство изтегля от чужбина 250 служители, за да пести
Външното министерство ще изтегли от чужбина 250 души, за да постигне икономии. Част от тях ще бъдат освободени, а други преназначени, но в България, научи Mediapool. Сред служителите, които ще бъдат върнати от задгранична работа, са и кадри на други институции.

Повечето от отзованите са заемали технически длъжности зад граница, като шофьори и секретарки. Идеята е месата да бъдат попълнени с местни кадри, които в много случаи ще излязат в пъти по-евтино. По неофициална информация един задграничен мандат излиза годишно средно около 80 000 лева на българския данъкоплатец.

Съкращения ще има и в администрацията на МВнР в София, като част от освободените места може да бъдат заети от върнатите в България служители.

Съкращенията ще бъдат заложени в цялостна визия за преструктурирането на Външно министерство, регламентирана в нов устройствен правилник.

До края на годината обаче няма да бъдат затваряни цели мисии зад граница. Тази мярка остава възможна за следващата година. В някои от страните, в които няма да има български мисии, консулските функции може да бъдат поети от почетни консули или от представителя на друга страна от ЕС.

Има варианти капацитетът на Външно да бъде концентриран в няколко регионални посолства, които да са акредитирани в различни страни по примера на Великобритания. Друга възможност е практиката, въведена от Швеция, посланикът да бъдат акредитиран в съответната страна, но да пътува до нея само при необходимост.

Външно министерство очаква до края на годината да успее да продаде един от имотите си в чужбина - сграда в Бон, бившата столица на ФРГ. МВнР разчита с парите от продажбата да бъдат запълнени финансови дупки в самото министерство, а не да влязат в централния бюджет, каквато е практиката.

До края на годината МВнР очаква да изпрати само трима посланици зад граница в страни, в които назначенията са спешни. През 2010 г. изтичат мандатите на посланиците в Австрия, Швейцария, Аржентина и други.

Все още обаче не е назначен един от най-силните кадри, на които според премиера Бойко Борисов българската дипломатическа служба може да разчита - Димитър Туджаров-Шкумбата. Комикът вече е напреднал с подготовката за консулска работа в Чикаго. Там заедно с Лила Георгиева, която се прочу преди години с еротичните си снимки в Интернет, ще работи в полза на най-голямата българска общност в САЩ.

Споделяне

Още от България