Мартин Димитров:

"Ваньо Шарков начело на СДС е гаранция за възстановяване на Синята коалиция"

Мартин Димитров, Сн. БГНЕС


Като личност Ваньо Шарков е най-подходящ за председател на СДС и с него ще има възможност да се възстанови Синята коалиция, която пък има реален шанс да бъде трета политическа сила, изпреварвайки движението на Меглена Кунева. Такива каза пред Нова телевизия в четвъртък бившият председателят на СДС Мартин Димитров.

Димитров подаде оставка преди повече от месец заради решението на Националния съвет на партията да не се коалиция с ДСБ на следващите избори.

По думите му Димитров Шарков, който е депутат от Синята коалиция, има шанс да стане лидер на десните, ако министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов "започне да си гледа ГЕРБ и министерството".

Запитан какво общо има вътрешният министър с лидерския избор в СДС, той обясни, че Цветанов просто не трябва да се меси в работата на други партии.

"ГЕРБ знаят, че до изборите ще са силно оцапани. Те разчитат на изборите да няма конкуренция и затова се развали Синята коалиция", каза Димитров.

"В българската десница емоциите са толкова силни, че е възможно юрганът да изгори заради един човек", образно очерта ситуацията в дясното политическо пространство Мартин Димитров.

Според него Шарков ще е обединяваща фигура и с избора му ще се гарантира възстановяването на Синята коалиция, която би имала шанс да е трета политическа сила на предстоящите парламентарни избори, "при добро развитие на ситуацията".

Мартин Димитров добави, че коалицията е трудна форма, но има нужда от нея. "Ако я няма Синята коалиция, кой ще се противопостави на олигарсите. ГЕРБ, БСП, ДПС и Кунева само ще си подават топката", посочи бившият лидер на СДС.

Първият тур на вътрешните избори в СДС е насрочен за 8 юли, а евентуален балотаж - на 15 юли. На миналите избори за председател на партията през 2009 г. имаше 13 претенденти.

Заявки за участие във вътрешните избори са заявили депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, зам.-председателят на партията и неуспял кандидат за президент Румен Христов, членът на Националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров, както и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Споделяне

Още от България