Ваньо Танов: Четири кръга си поделят митниците

Ваньо Танов: Четири кръга си поделят митниците

Четири кръга си поделят контрола над митниците. Те са си парцелирали сферите на влияние, разбрали са се да не си пречат и действат с покровителството на висши митничари. Това обяви пред БНР новият директор на агенция "Митници" Ваньо Танов, запитан дали само прословутият кръг "Монтърей" около бившия външен министър и генерал от ДС Любен Гоцев контролира митниците, както се твърди.

Танов обеща дълбоки смени в митниците, които ще се извършат след сериозни проверки. Вече течели няколко и било ясно, че с "някои хора няма как да продължим напред".

Според него, ако дадена митническа служба прилагала правилно изискванията за обработка на стоките, корумпираните митничари се местели в друга. На определени митнически бюра не е извършвана проверка, обяви още Танов.

Танов знаел кои са корумпираните митничари

Знам кои хора са покровителствали злоупотребите и ще им потърся дисциплинарна отговорност, закани се директорът на митниците. Те ще бъдат освободени от митниците, а в случаите, в които може да бъде доказано нарушението, ще бъдат предадени на прокуратурата. Като пример за масови назначения той посочи митницата в Свиленград, където е имало много наети вече уволнявани от други места митничари. Част от тях в момента били излезли в отпуск, включително по майчинство, "но ние ще намерим начин да се справим с проблема", каза Танов.

"Не знам кой от предшествениците ми е казвал, че митничарите могат да живеят само със заплатите си от 500-600 лв", коментира още Ваньо Танов думите на предшественика си Христо Кулишев за митничарската бедност и честност. Съпоставката с имуществото им би доказала произхода му, заяви той.

Като директор на митниците нямам правомощията аз да ги проверявам, но съответните органи могат да задействат процедура по отнемане на такова имущество, обяви Танов.

Чакат се 2 млрд. лв. приходи от митниците, но едва ли ще бъдат събрани

Според Танов очакваните приходи от мита и акцизи за тази година са за 2 млрд. лв., но все още не може да се каже колко ще бъдат събрани.

Течните горива и металите са поевтинели и митото от тях ще е по-малко. Вносът също е спаднал с около 40 %, което също ще намали приходите.

Танов обяви, че от вчера е започнала 24 часова проверка за вътрешен доставки на горива и след тях голяма част от вноса ще спре. След месец ние ще знаем колко е бил сивият сектор, защото той ще изчезне заради проверките, поясни той.

Според него проблемът с каргото е в занижените цени на стоките, върху които трудно може да се влияе, защото има документи за обявените цени. Занижават се количествата на внесените стоки, като разликата е чиста контрабанда. Третият проблем е неправилно описание на стоки, където има възможност за злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?