Ваньо Танов е следващият пенсиониран в МВР?

Ваньо Танов е следващият пенсиониран в МВР?

Очаква се нова промяна по върховете на МВР, която този път ще засегне Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и нейния шеф Ваньо Танов. Това потвърдиха пред Mediapool няколко независими един от друг източници. В момента във вътрешното министерство усилено се говори, че главен комисар Танов ще се пенсионира през месец март. Най-вероятно по свое желание.

В последните месеци вътрешният министър Румен Петков освободи почти всички шефове на ключови служби във ведомството.

Неотдавна в един ден бе обявено отстраняването на шефа на контраразузнаването Иван Чобанов и на директора на жандармерията Живко Живков. Първият бе изпратен в Зимбабве със служебни благодарности, а вторият бе върнат на поста, защото се оказа, че вменените му нарушения не могат да издържат в съда.

Според слуховете в МВР, с Танов ще се повтори елегантният ход с пенсионирането на шефа на дирекция “Оперативно издирване” Огнян Атанасов. Преди седмица той бе отстранен от Петков “поради придобиване на право на пенсия”.

Ваньо Танов е на 49 години и след 22 години в системата на МВР също има право на пенсия.  Той бе назначен на този пост през 2005 г. по предложение на Румен Петков, като скокът му се определяше като забележителен, защото преди това бе шеф на РДВР - Русе.

През последните месеци обаче отношенията между министъра и шефа на ГДБОП се обтегнаха, твърдят източници от МВР. Като провал в работата на Танов се сочи  акцията срещу председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров точно преди година. Тогава Танов обвини Григоров в злоупотреби първо при внос на шапки и пуловери, а след това и с лекарства. Министър Румен Петков публично се ангажира с обвиненията за злоупотреби за милиони, шефът на БЧК бе арестуван, но цялата шумотевица затихна безславно, без повдигнато обвинение.  

Заради гафа с БЧК близката на Танов зам.-директорка на ГДБОП Донка Георгиева бе освободена от работа през ноември м.г., официално обаче тя напусна службата заради несработване с екипа си.

Скандалът за злоупотребите в БЧК, предизвикан от МВР, изби в неочаквана и неприятна за управляващите посока, тъй като се разкриха далавери в подопечното на ДПС Главно мюфтийство и закононарушения с ръководството на вероизповеданието.

Година след като гръмна случаят с БЧК, разследването е зациклило В момента се чака резултат единствено от съдебна поръчка до Швейцария. Тя трябва да отговори на въпроса защо фирмата “Бристол Майер”, чийто представител в България е Христо Григоров, е изпратила като дарение голямо количество лекарства за БЧК.

Танов изпадна в недоразумение с Петков и след като в края на декември м.г. изпрати папка със сигнал срещу турския бизнесмен Суди Озкан, който кандидатства за лиценз за развиване на хазартна дейност в България. Впоследствие обаче се оказа, че Александър Петров, шефът на политическия кабинет на вътрешния министър, е гласувал в Комисията по хазарта лицензът да бъде даден.

Прокуратурата започна разследване, а Румен Петков бе принуден да каже, че Петров излиза в отпуск.

Според слуховете в МВР, има и политически повод за евентуалното напускане на Ваньо Танов. Близки до ведомството споделят, че главният комисар има амбиции за участие на местните избори в Русе през есента.

В четвъртък пред Mediapool от пресцентъра на службата категорично отрекоха възможност главен комисар Ваньо Танов да напусне своя пост. Обясниха, че след броени дни той ще представи отчет на службата и ще докладва за успешно проведени акции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?