Ваньо Танов изчисли, че бензинът трябва да струва 1.80 лв. и обяви картел при горивата

Приходите от акцизи били с 320 млн. лв. повече, но сумата изглежда нереално висока

Ваньо Танов изчисли, че бензинът трябва да струва 1.80 лв. и обяви картел при горивата

Цената на литър бензин с акциз и ДДС излиза около 1.8 лева, обяви в петък пред Нова телевизия шефът на Агенция “Митници“ Ваньо Танов. Според него има картел между различните вериги на пазара, защото бензинът се продава 45 стотинки по-скъпо, а разликите в крайните цени между търговците е незначителна.

Според него не е трудно да се създаде картел на пазара, големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.

Ваньо Танов допълни, че картелът е причината горивата да остават на една и съща цена, докато петролът да поевтинява до рекордни нива. Той обясни, че продължава ревизинното производство в "Лукойл Нефтохим" и за момента не може да коментира нищо по случая.

В петък пак пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов се закани “с ударни промени в наредби и организацията на работа“ държавата ще вкараме в ред търговията с горива. Той пак каза, че проверките от миналата седмица са показали, че нарушенията се извършват от всички на пазара.

"Големите вериги внимателно мълчат, защото знаем повече, отколкото казваме. Те много ще приветстват новите мерки, защото няма къде да ходят да не ги приветстват", каза Борисов.

Според него дори най-модерните колонки за гориво се манипулират по електронен път от "същите негодници, които крадат колите". В момента екип от прокурори, ДАНС, митници и НАП, анализират данните от проверките и е рано да се обявят данни, обясни той.

Премиерът каза, че поводът държавата да се захване със случая е разминаване между излезлите от акцизните складове горива и приходите от ДДС от продажби.  Още преди два дни Борисов каза, че приходите за хазната от горива са намалели в сезона на най-голямото потребление.

Той поясни, че от два месеца се подготвя всичко, като първо е проследен пътят на горивата от ДАНС. "Много сме били за бой през времето", обясни Борисов, като допълни, че пазарът с горива е оставен почти без контрол.

Премиерът обяви още, че скоро ще се съобщи и за сериозни нарушения при търговията с газ, като ще е разкрие "какво се слага в бутилките".

Малко ДДС, но "сериозна сума" от акциз

Данните за намалелите приходи от ДДС в разгара на отпуските контрастират с изнесените от Ваньо Танов данните за постъпленията в хазната от акцизи. "За седем месеца само по отношение на акцизите 320 млн. са отгоре. Това е сериозна сума, която ние очакваме до края на годината да стане към 400-450 млн. Това е изключително голям ръст. Затова аз смея да твърдя, че това, което правим - числата го показват, че сме в правилната посока. Защото тези пари са били отклонени", са точните думи на шефа на митниците.

Изнесената от Ваньо Танов сума на събраните за седемте месеца приходи от акцизи буди известно съмнение, тъй като сумата изглежда нереално висока. Окончателни данни от Министерство на финансите за изпълнението на бюджета към края на юли 2015 г. все още няма – те ще бъдат публикувани на 31 август.

От последните данни за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП) към 30 юни тази година става ясно, че за полугодието приходите от акцизи са малко над 2 млрд. лв., като са нараснали със 171.9 млн. лв. спрямо края на юни 2014 г. Освен това към края на юни има изоставане в събраните приходи от акцизи – изпълнението е 48% от заложените в бюджета. В същото време приходите от ДДС са 51% от планираните, като към 30 юни 2015 г. достигат 3.95 млрд. лв., или с 459.7 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Ако сумите на Ваньо Танов са верни, това означава, че към края на юли трябва да събрани 2.52 млрд. лв. от акцизи, тъй като към края на юли 2014 г. постъпленията по това перо са 2.2 млрд. лв., т.е. само през юли приходите от акцизи трябва да са над 500 млн. лв. при средно събирани 334.5 млн. лв. на месец в периода януари-юни 2015 г.

На първото за август правителствено заседание зам.-финансовият министър Кирил Ананиев изнесе данни, от които стана ясно, че през юли митниците са събрали с 64 млн. лв. повече, без да се уточни на каква база е повишението. Дори да се добавят към ръста за полугодието, се получава с 235 млн. лв. повече, а не с 320 млн. лв.

Измама три в едно

Ваньо Танов обясни още как мамят бензиностанции. По думите му с едно зареждане некоректните търговци правят три измами. Първата е срещу държавата, защото търговците не плащат на хазната прибраните от клиента ДДС и акциз. Втората е, че се налива се по-малко от реално платеното – "плащате за 20 литра, а ви наливат 17-18", даде пример Танов. Третата измама е с качеството на горивата, поясни шефът на митниците.

В момент на зареждане системата за контрол на горивата в НАП не показва движение. Бяха намерени незаконно закопани в земята цистерни, които нямат уреди за отчет, продължи Ваньо Танов.

Премиерът засегна и т.нар. ведомствени бензиностанции. "1200-1300 на практика бензиностанции, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде. Уж селскостопанска техника там зарежда, но там си минават стотици хиляди литри горива. Всичко, което има като цистерна в земята трябва да има нивомер и да бъде хванато със сигнал от данъчните", уверено заяви Бойко Борисов.

В същото време обаче Министерството на финансите планира да отложи с два месеца – до 31 октомври 2015 г., срока за монтиране на нивомери на ведомствените бензиностанции и на резервоарите за съхранение на горива.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?