Ваньо Танов: Корупцията на Лесово я има и в други пунктове

Шумната акция на ДАНС е огромен провал – стига само до първото стъпало, смята Ревизоро

Снимка: БГНЕС

"Това, което е на пункта в Лесово го има и на други пунктове. За тази акция разбрах в деня, в който се проведе. Получавал съм сигнали не само за този пункт, имал съм срещи с министър Бакалов да търся съдействие, среща с г-н Писанчев, срещи на по-ниско ниво. На тези срещи съм казал и каква е обстановката по границите. А от гледна точна на корупционното поведение не е добра."

Това заяви във вторник пред БНР шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов по повод акцията на ДАНС и прокуратурата, при която в събота бяха задържани 21 служители на ГКПП "Лесово". Преди ден седем от тях получиха обвинения за участие в банда за събиране на подкупи.

По думите на Танов по време на срещите си с вътрешния министър Йордан Бакалов и с председателя на ДАНС Владимир Писанчев, той е изредил "всички пунктове, за които смятам, че корупционните практики са на високо ниво". Дори поискал на 4 от тях да бъдат зачислени полицаи, "докато нещата намерят отново решение".

"Тази престъпност е тежка за доказване. Трудно е да хванеш другата страна – шофьорът, който дава подкуп. Митницата сама по себе си не може да се справи с тази практика. От МВР и ДАНС ми обещаха да работят по сигнали, които има при мен и при тях", коментира още Танов.

"Аз твърдя ,че по мое време няма нито един служител, назначен след обаждане или ходатайство от която и да е партия", каза още Ваньо Танов, избягвайки да коментира скандала, в който се забърка в гръм и трясък при предишния си престой в агенцията, познат като "Ало, Ваньо".

Както е известно, изтекъл в публичното пространство запис от телефонен разговор между Танов и тогавашния премиер Бойко Борисов разкри как министър-председателят иска спиране на митническа проверка в пивоварна на покойния бизнесмен Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата. Освен това, в друг запис Танов обещаваше да назначи в системата футболиста Вучката, който "рита топка" с Борисов.

Междувременно бившият директор на Агенция "Митници" и сегашен депутат от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро остро разкритикува акцията в Лесово, определяйки я като "огромен провал и прах в очите на обществото".

По думите му пред бТВ във вторник по случая цари масова дезинформация. Той попита защо е било необходимо да се парализира един ГКПП заради акция, готвена от цели 4 месеца насам. Заяви и, че едната смяна е държана около 6 часа в стая. Хората били натръшкани, а сред тях имало и болна жена. Заради затварянето на пункта опашката от камиони от турска страна е била 13 км, а от българска – 8 км.


"Държат се като мутри", добави Емил Димитров, критикувайки разследващите, че за 4 месеца спецагентите така и не са открили къде в София се доставят рушветите: "Установили са, че едни пари са стигнали от Лесово до Бургас".

"Операцията не е голям успех, а голям провал. Спрели са на първото стъпало", обобщи бившият ръководител на митниците.

Той обясни, че нито един от задържаните не е уволняван. Началникът на пункта Димитър Колев е назначен лично от шефа на митниците Ваньо Танов, а няколко от останалите служители на ”Лесово”, закопчани при акцията на ДАНС, са били повишавани. През 2010 г. Колев бил задържан заради канал за парфюми, но не последвало уволнение.


Според Емил Димитров каза, че именно по времето на Танов част от арестуваните на Лесово са станали началници. Издържали са тестове за лоялност, които според Ревизоро се правят, за да останат само удобните служители. Ясно е, че се събират пари и че отиват към ръководството, призна той. Но разкритикува операцията, защото е трябвало разследващите да стигнат до хората, които са крайни получатели на събираните от митничарите подкупи.

Танов пък му отговори задочно чрез медиите: "Абсолютно сигурен съм, че моите заместници не покровителстват никого. Мога да гарантирам, че на ниво ръководство на Агенция "Митници" няма такова нещо. С делата си хората могат да показват какво са и какво не са. Когато аз оглавих "Митниците", агенцията в продължение на 3 години имаше ръст между 8 и 11 процента на приходите. От моето идване насам съм подменил двама от шефовете на митниците – във Варна и на Югозападната митница. За мен зависи от хората по места и дали имат волята, енергията и желанието да се дистанцират от политическия натиск, който се упражнява по места".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес