Ваньо Танов: Митниците са в ужасно състояние, още по-трагично е при приходите

Новият стар шеф на агенцията не мисли да се оттегля заради протестите, дори си назначи двама заместници

Ваньо Танов, сн. БГНЕС

Върнатият на поста директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов определи пред Нова телевизия състоянието на агенцията като ужасно, а приходите ѝ - като трагични. Това той направи след около 24 часа начело на приходното ведомство, след като бе заемал този пост в продължение на четири години до средата на миналата година, когато бе махнат от правителството на Пламен Орешарски.

Танов обяви още, че не се притеснява от протестите, които неколцина активисти на миналогодишните контрапротести в подкрепа на правителството на Орешарски се опитаха да организират. Връщането му обаче бе прието като знак, че служебното правителство "постила" на ГЕРБ да дойде на власт, като връща негови кадри с тенденцията те да останат и при евентуално редовно правителство наесен.

Танов заяви, че имарло определени хора, които имат полза от блокаж на митниците.

”Същите хора вероятно в момента организират недоволството. Нямам време да гледам дали назначението ми е предизвикало протести. Знам, че в митницата няма полемика, а точно обратното. Страхуват се, че ще излязат наяве нещата – къде са проблемите и кого са обслужвали. Това са милиони левове, които просто ги няма”, посочи Танов.

След което обяви, че не знаел, че е "толкова зле положението и как за 5-6 месеца може да бъде разрушено нещо, което е градено няколко години”.

По думите му половината началници на митници са назначени отвън.

”Предната нощ преди да дойда, са правени назначения и преназначения. Това как го виждате от етична и морална гледна точка? Не мога да установя за няколко часа какво е направено”, каза още Ваньо Танов.

”Заварих митниците в ужасно състояние. В момента те са на ниво 90-те години, след като всички структури са направени да бъдат неработоспособни. Ако говорим за приходи, е още по-трагично”, каза Танов.

По късно пред журналисти Танов обяви, че със 100 млн. лв. по-малко са приходите в митниците за първите 7 месеца на годината спрямо миналата година.

Демотивация на състава, неработещи контролни органи и като цяло неработеща структура, продължи с констатациите Ваньо Танов. Той обаче отново се върна на "болната" за него тема за Мишо Бирата, която гръмна в публичното пространство през 2012 г. с изтекли към медии записи на разговора му с премиера тогава Бойко Борисов. Според записа Борисов нарежда да спре митническата проверка на пивоварната на Михаил Михов - Мишо Бирата в Леденика, която служители на митниците извършват.

Пред журналистите Танов показа два протокола, като заяви, че единият от тях е дописван с цел той да бъде изкаран виновен, че е искал да спре проверката в пивоварната под натиска на Борисов.

"Това, което стои тука в агенцията, накрая завършва с дописване, само че, не е могъл да го замести, защото вече има печата, е написал "оказал е въздействие от госпожа", прескочил е печата, сложил другото. Не е заличено никакво име. Ето ви протокола - прочетете го и вижте, има ли констатирано нещо, което да е в нарушение. Какво съм осуетявал", каза доста афектирано Танов.

Той съобщи още, че през последните месеци най-слаби са резултатите на митниците във Варна, Бургас, Пловдив, както и на митница Югозападна. Най-вероятно техните началници ще бъдат сменени, а неговата основна цел оттук нататък оставала събирането на повече приходи в държавния бюджет.

В четвъртък бяха обявени двамата му нови заместници, предложени на финансовия министър Румен Порожанов, който веднага ги е назначил. Това са митничарите от кариерата Божидар Алексов и Розалия Димитрова.

Досегашният зам.-директор Чавдар Васев е освободен по негова молба.

Божидар Алексов е магистър по икономика от УНСС със специализирана следдипломна квалификация. Според биографията, разпространена от Министерството на финансите, той е експерт с дългогодишен опит в митническата и данъчна материя, като е започнал пътя си в митниците през 1991 г.

Първо е бил в столичната митница, след това в Регионална митническа дирекция София. От 2009 г. до момента е директор на дирекция "акцизи“ и началник-отдел в дирекция "Финансово стопанска дейност и управление на собствеността“.

Розалия Димитрова е магистър от Химико-технологичния университет със следдипломна квалификация по митническа политика.

От 1991 г. досега работи в митническата администрация, като преминава през всички длъжности от стажант митнически инспектор до директор на дирекция.

От 2011 г. е директор на дирекция "Митнически режими и процедури” в Централното митническо управление на Агенция "Митници”.

Споделяне

Още по темата

Още от България