Ваньо Танов: Надявам се задържаните митничари ‘’да се удавят”

Ваньо Танов: Надявам се задържаните митничари ‘’да се удавят”

На този етап няма да се уволняват заместницина шефа на Агенция ‘’Митници” Ваньо Танов. Това каза самият той в итервю пред БНР. Той добави, че на национално съвещание в четвъртък ще се решава съдбата на смяната от 32 души, в чието дежурство бяха заловени осем митничари с подкупи.

Ваньо Танов призна, че не е изненадан от размера на рушветите от по няколко хиляди лева като се има предвид коя е митницата, а именно Капитан Андреево.

‘’Надявам се всички задържани митничари ‘’да се удавят”, каза Танов още по случая. Коментарът му последва виц на водещите, че митничарите се давят, защото плуват загребвайки.

 ‘’Не знаех за акцията и  това няма нищо странно. Като дългогодишен оперативен работник смятам, че това е правилен подход. Всеки административен ръководител би се опитал да противодейства, за да избегне скандал”, каза Танов.

‘’Нямам никаква вина (за корупцията в агенцията – бел.ред.)”, каза Танов и обясни, че за три години е освободил 1114 служители, голяма част от които ‘’плували, загребвайки”.

От началото на годината сме изпитали 5900 души, като от тях 118 са назначени на работа, обясни още Танов. ‘’Тези хора са най-добрите в държавата. Пресяването е огромно, тъй като минават през всички тестове, които са възможни. Просто на митниците им трябва нов профил и аз мисля, че вече са преобразени. Само случаи като този в Свиленград могат да опорочат всичко постигнато”, каза Танов.

Въпреки подбора, изкушенията остават големи, призна бившият шеф на ГДБОП. По думите му пропускането на един камион пълен с контрабандни цигари може да донесе на един митничар между 20 и 50 хил. евро, а началната заплата в структурата е 480 лв. Именно затова се налага допълнително премирене. През миналата година всеки служител, хванал подобен камион, е получавал между 3 и 5 хиляди лева допълнителни пари. Само така корупцията щяла да се намали до минимум, каза Танов.

Шефът на митницте приветсвта идеята за местенето на институциите. ‘’Има много млади хора с образование, които работят като сервитьори и чакат да се освободи място в София, защото в родните им градове няма работа”, каза той. Агенция ‘’Митници” най-вероятно ще се премести в Русе.

Още по темата
Още от България

Коя партия/коалиция ще подкрепите на изборите за Европейски парламент?