Ваньо Танов напълно потвърдил написаното от Юрген Рот

Ваньо Танов напълно потвърдил написаното от Юрген Рот
Бившият шеф на ГДБОП и настоящ ръководител на Агенция "Митници" Ваньо Танов напълно е потвърдил написаното в книгата на немския разследващ журналист Юрген Рот за бившия вътрешен министър Румен Петков. Това заяви адвокатът на Рот Никола Янков след заседанието на съда в петък, което премина при закрити врата заради презастраховане на съда да не би някой свидетел да сподели секретна информация.

Петков съди журналиста за клевета. Според него книгата "Новите български демони" е "опетняваща доброто му име" заради изнесената информация, че е покровителствал бизнеса на лидера на БСП-Плевен Васил Антонов, че е близък до Маргините, че получавал пари от петролни фирми, както и че по неговото време министерството е поддържало чадър върху трафика на синтетична дрога.

"Показанията на Танов изцяло потвърдиха твърденията на г-н Рот. Нямаше нищо класифицирано в тази информация, но в България мръсните игри на политиците винаги се класифицират. Открито и ясно каза (Ваньо Танов, бел.ред.), че това е истина", заяви адвокат Янков.

Освен шефа на агенция "Митници", като свидетел се яви и осъденият за трафик на наркотици Будимир Куйович. Те бяха призовани от адвоката на Рот. Не се явиха по уважителни причини бившият главен секретар Илия Илиев и Васил Антонов. За следващото заседание адвокатите на Румен Петков призоваха за свидетел сочения за глава на "Октопода" Алексей Петров, както и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров, който за разлика от Илиев, е в отлични отношения с Румен Петков.След като даде показания, Ваньо Танов отказа да отговори на конкретни въпроси, защото заседанието бе засекретено. Той индиректно потвърди, че част от информацията, която е споделил, е била същата, която изнесе пред депутатите от вътрешната комисия преди две години.

"Две години след като изнесох тази информация, никой не я е оспорил. Бях извикан на разпит във военна прокуратура, но не ми бе образувано дело за лъжесвидетелстване", заяви Танов. Въпреки че твърденията му остават неоспорени, досега никой не е образувал и дело срещу главните герои на неговия разказ.

Преди две години пред тогавашната вътрешна комисия Ваньо Танов сподели, че разработки на ГДБОП срещу производството на фалшиви алкохолни бандероли и разпространението на наркотици са били спирани от политическото ръководство на МВР. Той информира депутатите и за срещата на братя Галеви и тогавашния министър Румен Петков, станала с посредничеството на тогавашния секретен сътрудник на службите Алексей Петров.

При разразилия се скандал офицерът под прикритие Петров бе "осветен", а Румен Петков подаде оставка.

В своите публични изявления от последните месеци Танов на няколко пъти потвърди твърденията си за чадъра в МВР.

Според адвокат Никола Янков Валентин Петров и Алексей Петров са призовани от Румен Петков, за да "бъде оборено доброто професионално име на г-н Танов". Той предположи, че Алексей Петров трябва да "освети" обстоятелствата около срещата с Галеви.

Докато Ваньо Танов дава показания близо час, Куйович се задържа в съдебната зала около десет минути и е отказал да говори. Той бе призован от адвоката на Рот, за да потвърди думите си, че е плащал на Румен Петков и Валентин Петров, за да получи протекцията на МВР.

"Куйович не беше полезен за делото, той беше уплашен и му беше писнало. Твърденията от предното заседание за това с какви свидетели разполага г-н Рот целяха да му затворят устата. Най-пикантните неща не бяха казани", каза адвокат Янков.

На предишното заседание адвокатите на Румен Петков поискаха Куйович да не бъде допускан като свидетел, защото предвид статута му на осъждан, думите му ще бъдат поставяни под съмнение.

В същото време Никола Янков заяви, че от показанията на Ваньо Танов е станало ясно, че бившият директор на ОДП – Разград Тодор Димов станал жертва на съвестната си работа като полицай. В разгара на скандала с Румен Петков, Димов обяви публично, че от политическото ръководство на министерството изтича информация за готвени акции по линия на разпространението на синтетична дрога.

Следващото заседание на делото за "Новите български демони" е на 17 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България