Ваньо Танов окончателно оневинен за разгласяване на държавна тайна

Ваньо Танов окончателно оневинен за разгласяване на държавна тайна

Оправдателната присъда на бившия шеф на митниците Ваньо Танов по обвинението му за разгласяване на държавна тайна е влязла в сила, съобщава сайтът "Правен свят", позовавайки се на информация от прокуратурата.

Той бе оправдан от Софийския градски съд (СГС) още в началото на юли м.г., но държавното обвинение изчакваше магистратите да обявят мотивите си за решението, за да прецени дали да го протестира пред Софийския апелативен съд. В крайна сметка наблюдаващият прокурор Виолета Тонева е преценила, че присъдата на СГС е правилна и казусът не трябва да се разглежда на втора инстанция.

Прокуратурата образува дело за разгласяване на държавна тайна срещу Танов, след като от депутатите от БСП Антон Кутев и Петър Курумбашев за изнасяне на секретна информация. Те изпратиха писмо през ноември 2011 г. до главния прокурор Борис Велчев, цитирайки думите на Танов от сутрешния блок на БНТ: "Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра".

Последва проверка на ДАНС, която приключи със заключението, че становището на Кутев и Курумбашев е правилно и Танов действително е изнесъл държавна тайна.

В резултат от това държавното обвинение образува дело за злоупотреба със секретна информация. Веднага, след като депото бе внесено в съда, прокуратурата предложи Танов да бъде освободен от наказателна отговорност и единствено глобен за изявленията си. Съдът обаче отказа, даде ход на делото и само след две съдебни заседание при закрити врата оправда шефа на на митниците.

През август т.г. Танов беше освободен като директор на Агенция "Митници" от министъра на финансите Петър Чобанов. Още в началото на юли Чобанов имаше готовност да подпише освобождаването на Танов, но той влезе в болница. След Танов през септември агенцията оглави Кирил Желев, който наскоро бе назначен за зам.-министър на финансите. В момента митниците се оглавяват от Павел Тонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България