Ваньо Танов: Правителството назначава "готови хайдуци" в митниците

Ваньо Танов

Тъй като не знае докога ще остане на власт, правителството залага на проверени хайдуци, които са наясно със схемите в митниците, каза бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов в неделя пред Нова телевизия.


В митниците има безвластие. Нивото на събираемостта на акцизите е като през 2012 г., посочи Танов. Нивата на изпълнение през 2013г. са под нивата за 2012-та, тоест 2013-та се явява нулева година за приходите в държавата и това не е само по отношение на акциза. По отношение на ДДС неизпълнението е към 240-270 млн., коментира още той.

Положихме огромни усилия митниците да бъдат с нужния авторитет не само в България, но и в Европа. За три години вдигнахме летвата в приходната част с близо 2 милиарда, а сега се връщаме назад. Събирането на пари и задоволяването на политически интереси не могат да вървят заедно. Тези, които дават пари за партиите, не дават собствени пари, а преди това откраднати от държавата, коментира Ваньо Танов.

Имам чувството, че в момента, понеже не се знае колко ще продължи това правителство, то търси готови хайдути. И те веднага започват, защото знаят схемите и механизмите, те са добре подготвени митнически специалисти и познават много добре материята. Нямам статистика колко от уволнените от мен са върнати обратно, но почти всички, които са на централно управление, са освободени и преместени, коментира Танов.

Той твърди, че докато е оглавявал Агенция "Митници"е имал голяма кадрова свобода и нито един не е бил назначен по политически причини.


Почти всички, които по негово време са били на възлови позиции в централното управление на агенцията, сега били преместени в "петнайста глуха".

Танов бе освободен от поста в края на август.

По оценка на Танов и сега продължава да върви контрабандата през основните пунктове - Калотина и Капитан Андреево. Това се случило, защото началниците им били заплашени, че ако не рекетират вносителите с цел да пълнят партийни каси, ще бъдат уволнени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?