Ваньо Танов се връща начело на митниците

Трябва да подобрим събираемостта, мотивира се финансовият министър Румен Порожанов

Ваньо Танов

Директорът на Агенция "Митници" по време на правителството на ГЕРБ Ваньо Танов се връща на поста. Назначението му вече е факт, обяви финансовият министър в служебното правителство Румен Порожанов във вторник пред журналисти в Министерския съвет.

"Имах разговор с директора на Агенция "Митници” Павел Тонев и днес подписах молбата за неговото освобождаване и на негово място ще е Ваньо Танов. Надявам се да подобрим събираемостта на тази агенция”, каза Порожанов.

Според разчетите на финансовото министерство неизпълнението на приходната част се очертава на около 900 млн. лв. Особено чувствително е изоставането събираемостта на акцизите и ДДС, а делът на необложените с акцизи и данъци цигари, които се продават на вътрешния пазар, варира между 30 и 40%, колкото бе и по времето на Танов.

"Омразният" на Цветанов генерал

Ваньо Танов оглави митниците в началото на мандата на правителството на ГЕРБ през 2009 г. Преди това той бе шеф на ГДБОП и неуспял кандидат за кмет на Русе, издигнат от партията на Борисов. Танов е завършил Техническия университет в Русе, дългогодишен служител в системата на МВР, стигнал чин генерал и завършил кариерата си във вътрешното министерство начело на антимафиотите.

Знае се, че Борисов и Танов са близки от времето, когато са работили в системата на МВР, и назначението на Танов начело на митниците бе лична инициатива на лидера на ГЕРБ. На пръв поглед то изглеждаше нелогично, защото дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов, сложен за вицепремиер и министър на вътрешните работи, и Танов не се понасят от времето, когато генералът е оглавявал ГДБОП.

Ненавистта им личеше през целия мандат на кабинета "Борисов" и неведнъж имаше публични сблъсъци и скърцания между двамата, както и нескрито съперничество на МВР и митниците в различни оперативни мероприятия и акции.

Според запознати с тактиката на лидера на ГЕРБ той умишлено сложил Танов на високия пост, за да балансира прекомерните амбиции на Цветанов за власт. А и залагал на лоялността на Танов, който през целия си престой начело на митниците не се противопостави на заповедите на Борисов кога да бъде безпристрастен при проверките и кога да си затвори очите. Добре се помни скандалът, станал известен като "Ало, Ваньо" със спряната проверка на пивоварната в Мездра на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Така си остана чужд на митничарите

Когато бе назначен, Танов се хвърли с плам да реорганизира митниците. Това му донесе неприязън сред митническите служители, защото системата на митниците е твърде затворена и външен на нея човек на висок пост се приема лошо и в крайна сметка бива провалян.

Въведената нова структура, масовите уволнения заради задължителен образователен ценз и завишени критерии за определени позиции, опитите да се изгради засилен контрол над акцизните стоки, донесе на Танов само негативи сред служителите.

Танов беше атакуван и от големи данъкоплатци, когато се опита да ги накара да играят по същите правила, каквито и малките. Когато влезе в сила наредбата за задължително монтиране на уреди за измерване на количествата акцизни горива, които отиват към пазара, малките играчи като бензиностанциите сложиха уредите, но рафинерията в Бургас "Лукойл Нефтохим" забави с месеци слагането им поради сложността на операцията. Танов се опита да затвори рафинерията чрез съда, скандалът стигна и до шефа на компанията майка "Лукойл" в Русия Вагит Алекперов, който дойде в София. Танов бе натиснат от правителството чрез съда и "Лукойл Нефтохим" се размина със санкцията.

По времето на Танов събираемостта на приходите от акцизи не се подобри, контрабандата на цигари и горива остана неовладяна, въпреки пропагандните снимки на Танов и тогавашния му пряк началник - финансовия министър Симеон Дянков - на фона на контейнери със задържани цигари, а официалните данни за заловените наркотици бяха повече от неутешителни.

Танов бе донякъде откровен в интервютата си, че му е било пречено "отгоре", че е бил спиран "да пипа с твърда ръка, където не трябва", че е трябвало да си затваря очите. Той обаче не посочи никога кой му е пречел и го е спирал, като най-големите намеци в тази насока бяха насочени към вицепремиера Цветанов.

Кадровата драма на Петър Чобанов с митниците

Финансовият министър в правителството на Орешарски Петър Чобанов не случи с шефове на митниците, които се задържаха на местата си за някой и друг месец, след което или си отиваха, или биваха сменени като неподходящи.

 

Стигна се до парадокса за зам.-директор на агенцията (Николай Попов) , отговарящ за митническото разследване и разузнаване, да отговаря човек, на кого е бил отнет достъпът до класифицирана информация по време на предишната му месторабота в МВР.

 

Месеци по-късно на същия пост бе сложен Румен Данев, който се задържа само месец и бързо си отиде.

 

А и самият министър остана дълго време без свой заместник, който да отговаря за приходните ведомства. След това Кирил Желев бе спуснат от БСП на поста зам.-министър, отговарящ за митниците, без да има представа за работата им. Той обаче бе изолиран в министерството, където остана месеци наред и бе освободен най-сетне от Орешарски месец, преди правителството му да си отиде от власт.

 

Текучеството на неподходящи хора в ръководния екип на митниците доведе до рязък спад в събираемостта на приходите. А проблемите между коалиционните партньори БСП и ДПС остави на заден план работата на приходните агенции и в известен смисъл митниците работеха както си знаят и както могат. И за когото трябва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес