Ваньо Танов смята делото си за разгласяване на тайна за поръчка на "Лукойл"

Шефът на митниците споменал военновременните запаси, но имал предвид тези при криза

Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС

Делото за разгласяване на държавна тайна по непредпазливост срещу шефа на митниците Ваньо Танов най-вероятно е провокирано от поръчка на петролната компания "Лукойл". Това предположи самият подсъдим след старта на процеса в Софийския градски съд (СГС) във вторник.

По думите на Танов обвинението имало за цел да го отстрани от поста му, тъй като, ако е бил подведен под отговорност за умишлено разгласяване на тайна, е щял да загуби допуска си до класифицирана информация, а оттам и работата си.

Пред СГС той даде подробни обяснения, в които каза, че в случая става въпрос просто за лапсус, тъй като в свое интервю е споменал военновременните запаси, които са държавна тайна, а всъщност имал предвид тези, предвидени при криза и природни катаклизми.

"Това е информация, която е публична и ЕК редовно трябва да се информира за това какви запаси поддържат страните-членки, ако възникне криза. Класифицирана информация е информацията, която се отнася до военновременните запаси", заяви Танов в съдебната зала.

Прокуратурата иска на шефа на митниците да бъде наложена глоба, тъй като неговото обвинение предвижда наказание до 2 години затвор или пробация, а той е с чисто съдебно минало. Подобен бе случаят с бившия вътрешен министър Румен Петков, който бе оправдан по делото си за разсекретяване на бившия агент на Национална служба "Сигурност" Алексей Петров.

Наблюдаващият прокурор Виолета Тонева категорично отрече подозренията на Танов, че зад делото прозират интересите на "Лукойл", като определи тези твърдения като несериозни. Тя уточни, че държавната тайна, разгласена от подсъдимия, се състои в число, което той е посочил.

Делото срещу Танов бе отложено за 5 юли, когато предстои да бъдат разпитани вещи лица и шефът на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев. Танов се противопостави срещу това Пеев да дава показания, тъй като го смята за предубеден заради акт от 1.5 млн. лева, съставен преди време от митниците на резерва.

Разследването срещу Танов бе ревностно пазено в тайна от Софийската градска прокуратура, докато информация за него не излезе неофициално от БСП, след като вече бе повдигнато обвинение. В момента шефът на митниците е с най-ниската мярка – "подписка".

Според обвинителния акт в телевизионно интервю пред БНТ на 1 септември 2011 г. Танов е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл", с което е нарушил Закона за защита на класифицираната информация. Според закона тайна представлява мястото, където се съхраняват запасите, както и тяхното количество.

Още по темата
Още от България