Ваньо Танов: За първи път няма отчитане на пари от митниците към партиите

Ваньо Танов

За първи път от началото на демокрацията у нас няма отчитане на пари от пунктовете на агенция „Митници” към централното ръководство и политическите партии. Това заяви директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов пред бТВ в неделя.

Твърдението му се потвърждавало от негови разговори с ръководители на специалните служби.

По думите на Танов имено липсата на такива трансфери са причина за острите критики към самия него.

„Убеден съм, че през последните шест месеца на 2015 г. никой от началниците на пункт на „Капитан Андреево” не участват в такива схеми. В момента сигурно има 5-6 човека на ГКПП „Капитан Андреево”, които не са проверени, не може да им се има вяра. Не повече”, коментира директорът на митниците.

Той заяви, че е безкомпромисен по отношение на кадровата политика в агенцията.” Не съм имал обаждания от политически лица за назначавания в този мандат на Борисов. Но не изключвам да се оказва натиск на хора под мен с идеята те да ми влияят”, каза Танов. Той бил предупредил хората в екипа си да не влизат в подобни разговори и обещания, защото „си има конкурси”.

Танов обясни липсата на присъди на уличените в корупция митничари с това, че става дума за ситуации, в които и даващият, и взимащият са облагодетелствани.

Танов обясни, че до няколко месеци ще заработи система, която допълнително ще намали корупционните практики по пунктовете. Новата технология щяла да изпраща картината от всички рентгени по границите на едно и също място. Освен това контролните оператори нямало да имат никаква комуникация или достъп до фирмите.

Танов заяви, че протестите срещу закриването на митницата в Свиленград няма да го принудят да си подаде оставката. По думите му на мястото на старата структура е създадено митническо бюро, което ще подобри работата на агенцията. Намалена е администрацията с 60 човека.

По думите му промените в Свиленград са дали възможност да се съкратят хора, които не са отговаряли на критериите за постовете, които са заемали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?