Въоръжаването на Украйна е доста рисковано, но същото се отнася и за бездействието

Волфганг Ишингер

Германският дипломат и председател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер каза, че подкрепя идеята за доставяне на оръжия на украинското правителство за битката му с проруските сепаратисти, съобщи ДПА.

"Ние подкрепяме Украйна с милиарди (евро). Защо да не помогнем на страната да избегне разрушенията на своя територия?", заяви Ишингер в интервю за германската обществена телевизия Цет Де Еф.

"Признавам, че това крие много рискове, но същото важи за бездействието", каза той.

Дебатите по въпроса дали да се доставят смъртоносни оръжия на Украйна пламнаха отново през последните дни, след като кандидатът, предложен от американския президент Барак Обама за министър на отбраната, заяви, че е "склонен" да осигури оръжия на Киев.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел, които настояват за дипломатическо решение на конфликта, предприеха изненадващ опит за уреждане на ситуацията, преди тя да стане неконтролируема.

Ишингер изрази голяма надежда за успех на френско-германската инициатива, определяйки я като "смела". "И двете страни са наясно, че битката за всеки квадратен метър е безсмислена. Нужно ни е спокойствие, за да започнат преговори", заяви той.

Ишингер изрази подобна позиция и в статия в британския в. "Файненшъл таймс" по-рано тази седмица. "Докато ситуацията на място се развива в полза на Русия, ще бъде все по-малко вероятно да се стигне до дипломатическо решение", написа той.

"Нашето послание би трябвало да бъде, че ако Русия пренебрегва ангажиментите си да помага за прилагането на Минския протокол, ние може да нямаме друг избор, освен да снабдим Киев с отбранително оборудване. Това би върнало топката там, където ѝ е мястото - в Москва", заяви Ишингер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят