Въоръжен и отчаян мъж отвлече за кратко междуградски автобус

Въоръжен и отчаян мъж отвлече за кратко междуградски автобус

Психичноболен мъж отвлече за кратко във вторник пътнически автобус по линията София-Варна. Тридесет и тригодишният Мирослав Блажев от Севлиево заплаши, че ще взриви автобус на фирма "Биомет", в който пътували 39 души, с бомба, която предварително бил сложил в багажа си. Заплашил шофьора с боен пистолет със заглушител и заявил, че иска среща с медиите, пред които да съобщи мотивите за действията си. Шофьорът бил принуден да спре автобуса на бензиностанция в село Сопот, на 35 км. от Ловеч.

Иницидентът стана малко след 14 часа. Час и половина по-късно похитителят се предаде на полицията, а бомба не бе намерена. Всички пътници са невредими.

В багажа на похитителя обаче бе открит още един пистолет, но газов, както и електрошокова палка. И двата пистолета са притежавани незаконно.

Блажев поиска полицията да доведе Петър Ганев от с. Хераково, Сливнишко. Първоначално той твърдеше, че през август миналата година Ганев причинил катастрофа, в която бременната му приятелка Росинка Костова загубила детето си. Впоследствие обаче се оказа, че детето се е родило невредимо. Блажев е познавал Ганев, а за инцидента, при който приятелката му не е пострадала тежко, е научил едва преди няколко дни.

Блажев заяви, че е опитал по всевъзможни начини да получи "правосъдието, което заслужава", но не е успял. "Ходих в полицията и не ми обърнаха внимание. Не вярвам нито в съд, нито в прокуратура. Реших по този начин да привлека вниманието. Искам само да се видя с Ганев очи в очи", каза той.

Пътниците в автобуса обясниха, че похитителят не се е държал агресивно и не ги е заплашвал, но е изглеждал изключително лабилен.

Вътрешният министър Михаил Миков, който по-късно отиде на мястото на инцидента, обясни, че похитителят Мирослав Блажев има сериозна житейска драма и е с психични увреждания. Преди години се е лекувал и в специализирана болница.

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров съобщи, че в момента Блажев работи като охранител и не е криминалнопроявен. Той обясни, че отвличането е тежко престъпление по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, като долната граница на наказание е 10 години лишаване от свобода. В хода на делото срещу него обаче ще трябва да се установи дали Блажев е вменяем и разбира какво прави.

Споделяне

Още по темата

Още от България