Въоръжен мъж нахлу в къщата на Иван Костов в деня за размисъл

Според полицията става въпрос за кражба, ДСБ отказаха да представят версии

БГНЕС

В деня за размисъл преди парламентарните избори на 12 май въоръжен мъж нахлу в къщата на Иван Костов. С нож в ръката 36-годишният плевенчанин подгонил съпругата на лидера на ДСБ и внучето му. След бърза намеса на частна охранителна фирма е задържан. Пострадали при инцидента няма.

Според пресцентъра на МВР става въпрос за кражба и инцидентът не е обвързан политически. ДСБ отказа да представи своята версия с мотива, че спазва законите и обеща да направи това след приключването на изборния ден в неделя вечерта.

Изглежда станахме жертва на отровната атмосфера, за която пише френският “Фигаро” вчера, че е обхванала България. Изживяхме го със семейството ми. Не пожелавам на никого да изпадне в състояние да гледа как въоръжен мъж с нож гони жена му и внучето му. Всички сме добре. Шокирани сме. Няма никакви специални последици или нещо, с което да си заслужава да ви занимавам”, каза Иван Костов в изявление в централата на ул.”Кърниградска”. Той уточни, че го прави за да не си съчинят медиите “каквото си поискат” и отказа да отговаря на въпроси за да не наруши закона.

Инцидентът

"Въоръжен мъж влезе рано тази сутрин в къщата на Иван Костов. Нападателят е задържан. Никой от семейството не е пострадал." Това съобщение пусна на страницата си във Фейсбук в 10.25 часа Костов. Съобщението беше публикувано и в профила на Демократи за силна България. 

Инцидентът е станал около 8 часа, когато въоръжен маскиран мъж нахлул в къщата на Костов в Драгалевци. Плевенчанинът влязъл в двора на къщата прескачайки оградата през съседен имот. Той бил маскиран и въоръжен със сгъваем нож.

Проникнал в жилището на Костов през отворена врата към двора и заплашил съпругата му Елена. Тя е успяла да запази самообладание и натиснала паник бутона на СОТ. Така сигнализирала частната охранителна фирма, която пази къщата. Патрулът се е отзовал незабавно и успял да залови влезлия 36-годишният Виктор Градинаров на място. Частната фирма е подала сигнала до МВР, които са изпратили полицейски екипи.

Задържаният е криминално проявен, има регистрация за кражба в полицията. Плевенчанинът е с полицейска мярка за 24 часа.

Работа в полицията по документиране и изясняване на случая продължава.

След внимателен обиск по-късно у задържания е била открита и граната, пердадоха някои сайтове, като се позоваха на неназовани полицейски източници. У Градинаров са били открити и адресите на други политически лидери. От МВР официално не потвърждават тези информации.

Иван Костов: Шокирани сме, но не искам да спекулирам

След случая Елена Костова е била откарана в правителствена болница за изследвания, съобщи ТВ7. Най-вероятно с нея е разговарял и психолог.

В същото време лидерът на ДСБ Иван Костов е давал показания по случая пред органите на реда. Това беше причината той да закъснее с няколко минути за изявлението си пред медиите, което направи за да няма после съчинения.То беше направено на фона на спуснати пълтни тъмносини завеси, които скриваха името на партията и номера на бюлетината.

Не съм пребит както виждате”, бяха първите думи на Иван Костов около 13 часа в централата на партията на ул.”Кърниградска”.

Изглежда станахме жертва на отровната атмосфера, за която писа френският “Фигаро” вчера, че е обхванала България. Изживяхме го със семейството ми”, каза Костов.

Не пожелавам на никого да изпадне в състояние да гледа как въоръжен мъж с нож гони жена му и внучето му. Всички сме добре. Шокирани сме. Няма никакви специални последици или нещо, с което да си заслужава да ви занимавам”, допълни лидерът на ДСБ.

Няма да разкривам всичко, нямам намерение да ви въвеждам в цялата тази драма. Не искам да спекулирам с нея. Днес е ден за размисъл. Правя това изявление, защото иначе медиите ще си съчинят, каквото си поискат. Това е което мога да ви кажа. Дадох показания, съдействам на правосъдието”, завърши изявлението си Костов.

ДСБ няма да прави оценки и да дава версии в деня за размисъл, каза и зам.-председателят на партията Веселин Методиев, който беше от едната страна на Костов. От другата му стоеше о.р. генерал Атанас Атанасов, който е водач на листа за парламентарните избори, но той не отрони дума.

Ние сме дисциплинирани, ние сме хора на закона, няма да спекулираме. Ние сме горди с това, че винаги сме били в рамките на закона. Пожелаваме ви хубав размисъл на всички", каза с усмивка Веселин Методиев.

Попитан дали може да се говори за физическо ликвидиране на Иван Костов, Методиев отговори, че всички те се разхождат спокойно по улиците и ще продължат да го правят и след изборите, когато ще чуем и версиите за нападението.

Подкрепа от коалиционния партньор

В залата на “Кърниградска” беше и лидерът на Българския демократичен форум Жаклин Толева. Партията, на т.нар. легионери, е коалиционен партньор на ДСБ на предстоящите избори. Заедно с Толева беше и 90-годишният ѝ баща Ваклуш Толев.

Тук сме за да подкрепим Иван Костов в този труден момент, каза Жаклин Толева пред Mediapool.

В залата не бяха забелязани Надежда Нейнски и други бивши лидери на СДС, с които Костов не успя да намери общ език за да се явят заедно на парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?