Въоръжен мъж уби 9 души в калифорнийския град Сан Хосе

Въоръжен мъж уби 9 души в калифорнийския град Сан Хосе

Девет души бяха убити, когато въоръжен мъж откри стрелба в транспортно депо в американския град Сан Хосе. Стрелецът е бил служител на предприятието, станало обект на атаката.

Стрелбата е избухнала малко преди 7 ч. сутринта в обекта близо до главното летище на града.

Сан Хосе е град с около 1 милион жители в сърцето на Силициевата долина - глобален център за технологични иновации и седалище на най-големите американски технологични компании.

Стрелецът се е самоубил при пристигането на полицаите.

Той е говорил преди повече от едно десетилетие, че ще убива хора на работното си място, разкри бившата му съпруга, цитирана от Асошиейтед прес. Никога не съм му вярвала и това така и не се случи. Досега, заяви през сълзи за АП Сесилия Нелмс след нападението.

Шерифът на окръг Санта Клара Лори Смит разказа, че докато полицаите влизали в железопътното депо, нападателят продължавал да стреля. Когато ги видял, той се самоубил.

Нападателят беше идентифициран като 57-годишния Самюъл Касиди. Разследващите не дадоха никакви подробности за евентуален мотив, но бившата съпруга на Касиди разказа, че той често се прибирал у дома възмутен и ядосан заради неправилно, според него, възлагани му задачи.

Двамата били женени около 10 години до развода си през 2005 г. След това Нелмс не е имала контакт с Касиди.

Това е 15-ото масово убийство в САЩ тази година. Общият брой на убитите е 86, показват данни на АП, в. "Ю Ес Ей тудей" и частния Североизточен университет в Бостън, щата Масачузетс.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди знамената да бъдат свалени на половина и призова Конгреса да действа за приемане на законодателство с цел намаляване на атаките с огнестрелно оръжие.

"Всеки живот, отнет с куршум, пронизва душата на нашата страна. Можем и трябва да направим повече", каза Байдън.

Губернаторът Калифорния Гавин Нюсъм пристигна на мястото и след това направи емоционално изявление.

Някои американци се чувстват вцепенени от станалото. . . И това поставя въпроса какво по дяволите са случва в САЩ?, каза Нюсъм.

Касиди открил огън в две сгради в комплекса на железопътното депо и убил негови служители, включително заместник-началник. Той е имал повече от едно огнестрелно оръжие.

В съдебни документи, свързани с ограничителна заповед срещу Касиди, негова бивша приятелка го описва като избухлив и упражняващ насилие, с честа промяна в настроението заради биполярно разстройство, което се засилвало, когато бил пиян. Убиецът е работил в депото от 2012 г.

Разследва се и пламнал малко преди стрелбата пожар в къща на Касиди, за който сигнализирал минувач.

Съсед разказа за излизащия в Сан Франциско в. "Мъркюри нюз", че убиецът бил странен, не поздравявал и никога не му били идвали хора на гости.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?