Въоръжен уби шестима в чешка болница

Въоръжен уби шестима в чешка болница

Въоръжен мъж на 42 г. уби шест души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава, след което избяга и се самоуби с изстрел в главата. Това е най-кървавата стрелба в Чехия, където престъпленията с огнестрелно оръжие са сравнително редки, след 2015 г., когато мъж уби осем души в ресторант в Ухерски Брод, а после се самоуби.

Не е ясно какъв е мотивът за днешното тежко престъпление, извършено рано сутринта в поликлиниката на университетската болница в Острава, на 350 км източно от Прага, край границата с Полша. Премиерът Андрей Бабиш каза пред репортери, че става дума за "индивидуален акт".

Стрелецът избяга от болницата след атаката.

В преследването се включиха стотици полицаи. Когато полицейски хеликоптер го откри и надвисна над колата му, той се простреля в главата и почина половин час по-късно след неуспешни опити на полицаите да спасят живота му, съобщи вътрешният министър Ян Хамачек край болницата.

И Хамачек, и премиерът Бабиш пристигнаха в Острава веднага след новината за кървавото нападение.

Чешкото радио цитира директора на фирмата, където стрелецът е работил. Той е бил строителен техник, който бил в отпуск по болест. Тази информация все още не е потвърдена.

Според полицейското съобщение сигналът от болницата е получен в 7:19 ч, а полицаите пристигнали там след пет минути.

Директорът на болницата каза пред репортери, че пет души са починали на място от изстрелите, които били изключително точни и от непосредствена близост, а един човек е починал по-късно, по време на операция. Жертвите - четирима мъже и две жени, са пълнолетни, но възрастта им не се уточнява.

Други двама души са сериозно ранени и се е наложило да бъдат оперирани, а още един - леко. Няма пострадали от медицинския персонал.
Според областния шеф на полицията Томаш Кужел нападателят стрелял мълчаливо и хладнокръвно с незаконно притежаван 9-милиметров пистолет. Има криминално досие, но няма данни днес да е имал съучастници.

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш нарече станалото "огромна трагедия".

"Това е нещо необичайно за нашата страна", добави той.

"Нападателят е стрелял от упор, целейки се в главата и врата", каза Бабиш.

"Това е катастрофа, не разбирам изобщо мотива на този млад мъж", допълни премиерът.

Президентът Милош Земан изказа съболезнования на семействата на жертвите.

"С вас съм, с цялото си сърце, мисля за вас в този трагичен момент", каза той, цитиран от негов говорител.   

Споделяне

Още от Европа