Въоръжени обсадиха и опразниха министерството на правосъдието на Либия

Въоръжени обсадиха и опразниха министерството на правосъдието на Либия

Група въоръжени мъже обсадиха сградата на либийското министерство на правосъдието и принудиха министъра и всички служители да я напуснат, предаде ИТАР-ТАСС във вторник.

Ведомството е обкръжено от джипове с инсталирани върху тях зенитни картечници. Въоръжените лица не допускат никого да влезе сградата под заплахата, че срещу него ще бъде използвано оръжие.

Някои данни сочат, че тази акция е на бивши революционни бойци, които по примера на Египет и Ирак се опитват да прочистят държавните ведомства от кадри, лоялни на бившия диктатор Муамар Кадафи.

Сега либийският парламент разработва нов закон, който ще извади от голямата политика лицата, тясно свързани с предишния режим. Законопроектът за лустрацията предизвика разгорещена полемика в Либия, понеже по същество означава изолация на много от сегашните политици.

Министерството на външните работи в Триполи, което бе затворено в неделя, продължава да бъде обкръжено от въоръжени отряди. Преди това въоръжена група се опита да щурмува безуспешно и министерството на вътрешните работи, както и сградата на Либийската информационна агенция (ЛАНА). Във връзка с това премиерът Али Зейдан призова населението да подкрепи правителството пред лицето на въоръжените милиции, "които желаят да дестабилизират страната."

"Властите не искат да влизат в конфронтация с когото и да било," подчерта Зейдан.

Конфликтът между правителството и различните въоръжени отряди на бившите въстаници се изостри сериозно през последните седмици. Според наблюдателите това се дължи на стремежа на властите да изтласкат милициите от опорните им пунктове в Триполи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят