Въоръжени са отвлекли председателя на парламента и и финансовия министър на Мали

Мали, архив

Неизвестни въоръжени лица отвлякоха днес в Мали председателя на парламента Мусу Тимбине и министъра на финансите Абдулай Дафе. Председателят на парламента е бил отведен от въоръжени лица от официалната си резиденция в Бамако. Министърът на финансите е бил отвлечен от кабинета си още рано сутринта.

Малийският новинарски портал "Малиуеб" потвърди информациите, че във военната база в Кати на около 15 километра от столицата Бамако има бунт на военни. Малийските военнослужещи в гарнизонния град Кати са започнали да арестуват високопоставени военни, допълва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бунтът на военните идва след два месеца на политически протести в страната, на които демонстрантите призоват за оставката на президента Ибрахим Бубакар Кеита. Засега не е ясно къде се намира самият Кеита, нито кой стои зад метежа. Но правителствени служители в Бамако вече започнаха да се евакуират при първите съобщения за извършени арести от страна на военните. Свидетели разказват, че танкове и друга военна техника се виждат по улиците на Кати. Френското посолство в Бамако призова французите в Кати и Бамако да си стоят по домовете.

Развоят на събитията днес в Мали обезпокояващо напомня на случилото се през 2012 г., когато при военен преврат беше свален тогавашният президент Амаду Тумани Туре и страната изпадна в хаос. На 21 март 2012 г. военен бунт избухна именно в базата в Кати. Военните разграбиха оръжейните складове и тръгнаха към централата на правителство, ръководени от капитан Амаду Хая Саного. 

След преврата Саного предаде властта на гражданско преходно правителство, което организира избори. Вотът бе спечелен през 2013 г. от настоящия президент на Мали. 

Но недоволството срещу него нарасна, защото правителството не успя да се справи с бунта на ислямистите, обхванал страната, хвалена едно време като модел на демокрацията в региона. През миналата година ислямистите извършиха особено смъртоносни нападения срещу малийски военни в Северно Мали. Това принуди правителството да премахне някои от по-уязвимите си предни постове в тези райони.

Вчера опозицията в Мали обяви, че тази седмица ще има нови протести срещу президента с кулминация - окупиране на централен площад в Бамако в петък и събота, предаде Франс прес. Протестите са организирани от "Движение 5 юни - Обединение на патриотичните сили на Мали". 

Това е разнородна коалиция от религиозни лидери, опозиционери, граждански активисти и синдикалисти.

На 10 юли движението организира протест, който се изроди в три дни на размирици, приключили с 23 убити и 150 ранени, според данни на опозицията. Властите тогава съобщиха само за 11 убити, а ООН за 14 убити демонстранти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят