Армейският доклад за 2013-та:

Въоръжението на армията е в критично състояние

Иначе министър Найденов спрял "ерозията на способностите“

Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви, че е прекъснал "тенденцията за постепенна ерозия на отбранителните способности", но "положението с въоръжението и бойната техника е критично". Това става ясно от годишния доклад за състоянието на армията, който бе приет от правителството в сряда.

 

Найденов продължава традицията всеки нов министър да "оправя" армията след наследника си и отчита, че през втората половина на 2013 г. са "предприети реални стъпки за усъвършенстване на отбранителния мениджмънт, за по-ефикасно изразходване на ограничените финансови средства, за противодействие на корупцията и конфликта на интереси".

 

Найденов зае поста в средата на миналата година, след като секторът премина през сериозна трансформация по времето на ГЕРБ и Аню Ангелов, която доведе до значителни съкращения в личния състав и закриване на поделения. Още при встъпването си в длъжност Найденов обяви, че не е съгласен с част от решенията му – откри наново поделението във Враца и спря част от планираните съкращения.

 

Освен това се оплака и от сериозни проблеми с наличната техника, които стигали дори до липса на гуми и акумулатори.

 

Положението е изключително тежко във Военновъздушните сили, където голяма част от машините бяха "приземени" заради различни проблеми.

 

В доклада, който трябва да мине и през парламента, се посочва още, че "въпреки системния финансов недостиг въоръжените сили са в състояние да изпълняват задълженията си, но положението с въоръжението и бойната техника е критично".

 

България системно намалява бюджета за отбрана въпреки критиките на НАТО. Въпреки сериозните партийни позиции на Найденов той също не успя да издейства повече пари за сектора.

 

Той отчита в доклада, че е решил да запази около около 800 длъжности и е отменил реорганизацията на бригада "Специални сили" в полк, запазил е авиобазата в Безмер и пристъпил към възстановяване на закритото през 2012 г. формирование във Враца.

 

Продължило е формирането и подготовката на батальонните бойни групи и плановото им сертифициране, като през 2013 г. са били сертифицирани две.

 

Очаква се тази година да се проведе пълен преглед на на структурата на въоръжените сили, като се очаква в резултат от него "реформата" в армията да продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?