Въоръженият похитител в банката започна да освобождава заложници

Въоръженият похитител в банката започна да освобождава заложници

Въоръженият мъж, който преди над 15 маса взе за заложници служителите на сливенския клон на Инвестбанк, вече освободи почти всички от тях. В плен остава само един от банковите служители. Похитителят започна да освобождава заложниците си още около 22.00 часа в сряда. Първа излезе кредитният инспектор Радина Терзиева. Тя бе разменена срещу цигари и безалкохолно.

Както МВР съобщи по-рано маскираният нападател е нахлул в банката в сряда около 16.00 часа в сряда, прострелял единия от охранителите - 42-годишния Станчо Станев и взел за заложници персонала на клона.

Сградата е обградена от полицаи с автомати и бронежилетки. Целият център на Сливен е блокиран. Щорите по всички прозорци на банката са спуснати. На място първо пристигна главният секретар на МВР Калин Георгиев, а около 4.00 часа сутринта отиде и премиерът Бойко Борисов, за да ръководи лично операцията по освобождаването на похитените.

Информационните агенции вече няколко пъти съобщиха, че от офиса се чуват откъслечни изстрели. Засега обаче няма информация за други ранени. Простреляният охранител веднага е бил откаран в местната болница "Иван Селимински", откъдето първоначално съобщиха, че е в много тежко състояние с опасност за живота, защото има голямо количество кръв в стомаха. От болницата обясниха, че куршумът е влязъл от лявото рамо, засегнал е левия бял дроб, преминал е през стомаха и е излязъл през гърба. В четвъртък стана ясно, че животът му вече е вън от опасност и той е стабилизиран.

МВР с обръщение към журналистите
Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия. Това се посочва в обръщение на МВР до журналистите, публикувано на сайта на министерството. В него се посочва още, че внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. От МВР призовават колегите да проявят разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая.

По информация на Инвестбанк останалите похитени бяха шефът на клона Веселка Цонева, главният счетоводител Ивелина Тенева, касиерките Ваня Димитрова, Мими Величкова, Светлана Динева и вторият охранител Димитър Митков. Все още няма яснота кой е последният заложник. Очаква се той да бъде освободен всеки момент. По информация на бТВ похитителят вече се е отказал да иска паричен откуп.

МВР съобщи по-рано, че сигналът за въоръжения грабеж е бил получен чрез паник бутон. Шефът на сливенската полиция Никола Геджев добави, че в момента подчинените му преговарят с мъжа, за да изяснят исканията му. Той припомни, че според българското законодателство властите не могат да предложат откуп срещу освобождаването на заложниците.

По неофициална информация в Сливен е бил изпратен и екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, полицаи от Ямбол и дори военни. Униформени са били разположени по балконите и покривите на съседните сгради. Полицията не допуска никого да влиза или да излиза от охранявания периметър.

"Ситуацията е под контрол, като основната ни цел е да запазим живота и здравето на заложниците. Два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник. Той настоява да се оттеглят полицейските служители от района. По всяка вероятност ще се опита да събере парите, които са налични в банката и ще се опита да избяга с тях. Нашата информация за броя на заложниците е, че са шестима. Нападателят е наркозависим и е от Сливен. Искаме той да бъде успокоен и да не прибягва към действия, които да застрашат живота на заложниците", коментира от Лондон вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик радио към 17.00 часа.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков също коментира случая, като съобщи, че във вторник в Инвестбанк са били преведени парите на общината, тъй като банката обслужва сливенската администрация.

"Това са парите на администрацията - училища, детски градини и всички делегирани дейности, които общината плаща. Трябва да са около милион лева, но не може да се каже колко точно. Вероятно грабителите са имали предварителна информация, че банката ще се зарежда с тези средства, за да се плащат заплатите", каза областният управител на Сливен.

"На служителите на първия етаж в сградата на областната администрация, където цялата фасада е остъклена, им наредих да се качат на втория, за да бъдат извън обсега на стрелбата. Там е центърът за обслужване на граждани и ги изтеглихме на горния етаж. Не можем да напуснем сградата, опасно е и районът е отцепен", добави Кавръков.

По-късно подчинените му бяха евакуирани от сградата с помощта на противопожарна стълба и няколко огнеборци. Служителите на областната администрация бяха изведени през един от прозорците, гледащи към странична улица, за да не забележи похитителят действията на униформените.

От централния офис на Инвестбанк в София допълниха, че двама изпълнителни директори на банката са отпътували към Сливен. Собственикът на банката Петя Славова каза пред БНР, че всички стандарти за охрана на клона са били спазени. Тя отказа да уточни колко пари в наличност има в банката, тъй като това не било  най-важното в случая.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?