Въпреки американските санкции "Хуавей" с ръст на продажбите от 23%

Въпреки американските санкции "Хуавей" с ръст на продажбите от 23%

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) обяви, че продажбите му в света са нараснали с двуцифрено число през първото полугодие, въпреки че бе поставен в черния списък на САЩ с компании, застрашаващи сигурността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА във вторник.

Компанията обаче предупреди, че ще се сблъска с по-тежки условия през второто полугодие.

"Хуавей" оповести, че продажбите през първите шест месеца на годината са нараснали с 23.2 процента спрямо предходната година до 401.3 милиарда юана (58.3 милиарда долара). За цялата минала година темпът на растеж на показателя бе 19.5 процента.

Компанията, която не е листвана на борсата и започна да обявява тримесечните си резултати едва тази година, посочи, че е доставила 118 милиона смартфона или с 24 процента повече спрямо същия период миналата година, отбелязва Ройтерс.

Председателят на управителния съвет на компанията Лян Хуа каза, че продажбите са били повлияни до известна степен от решението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи ограничения през май върху продажбите на американски технологии за "Хуавей", но не разкри подробности.

Лян заяви, че са избегнати прекъсвания в производствения процес и продажбите, но добави, че компанията ще срещне трудности през второто полугодие на годината.

"Имайки предвид основата , върху която стъпихме през първото полугодие, ние продължаваме да отчитаме растеж, дори след като бяхме добавени в списъка. Това не значи, че не сме изправени пред трудности. Напротив това е така и тези трудности могат да се отразят на темпа на растеж в краткосрочен план", каза Лян Хуа.

Вашингтон постави "Хуавей" в черен търговски списък през май с мотива, че представлява риск за националната сигурност, тъй като оборудването му може да бъде ползвано от Пекин за шпионски цели. Компанията неколкократно отхвърли подобни твърдения.

Впоследствие беше дадена тримесечна отсрочка за прилагането на санкциите - до 19 август, и Тръмп даде индикации, че Вашингтон ще ги смекчи, въпреки че все още няма подробности.

Миналия месец основателят и главен изпълнителен директор на "Хуавей" Жен Чжънфей каза пред журналисти, че влиянието от включването в черния списък е било по-лошо от очакваното. То може да струва на компанията 30 милиарда долара приходи, а постъпленията ѝ през тази година и през 2020 година може да останат приблизително същите като през 2018 година - около 100 милиарда долара, каза той.

Анализаторите отбелязват, че силните продажби на смартфони в Китай и новите договори за 5Джи (5G) мрежи са помогнали да се компенсира влиянието от забраната за износ, която заплашва да лиши "Хуавей" от достъп до съвременни американски компоненти и софтуери като приложенията за Гугъл Андроид (Google Android).

Според данните на компанията за пазарни проучвания "Каналис" (Canalys) "Хуавей" е разширил лидерската си позиция на пазара на смартфони в Китай през второто тримесечие, но продажбите в чужбина са отчели лек спад на годишна основа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?