Въпреки атентата британските избори остават на 8 юни

Стига толкова, каза премиерът Тереза Мей и обяви преразглеждане на антитерористичната стратегия

Въпреки атентата британските избори остават на 8 юни

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания остават на 8 юни въпреки атентата в столицата Лондон в събота вечерта, взел седем жертви и рани десетки при врязване на бус в хора на Лондонския мост и атака на нападателите с нож на близкия пазар "Бъроу". Това заяви премиерът Тереза Мей, която говорейки пред "Даунинг стрийт" 10 след среща, посветена на сигурността, каза, че "на насилието не бива да бъде позволено да наруши демократичните процеси".

Министър-председателят обяви още, че в понеделник ще бъде възобновена предизборната кампания, която в неделя бе прекратена заради съботния трагичен инцидент.

Последните три атентата във Великобритания не са свързани, но показват, че страната е изправена пред нова заплаха, при която нападателите се копират взаимно, подчерта премиерът. Тя каза още, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта.

Мей призова също така за предприемане на нови, по-строги мерки за борба с тероризма, предадоха световните агенции.

"Стига толкова!", каза премиерът в предаваната по телевизията реч.  Тя се обяви за предприемане на по-строги мерки след атаките в столицата Лондон и Манчестър, тъй като "тероризмът ражда тероризъм".

Необходимо е националната стратегия за борба с тероризма да бъде преразгледана в четири аспекта, призова по-конкретно британският премиер.

Мей акцентира върху воденето на борба с вдъхновяващата тези нападения "идеология на злото", която според нея е извращаване на исляма и на истината. Борбата не може да бъде спечелена само с военна намеса, призна тя и наблегна на необходимостта от защита на плуралистичните ценности на британското общество, които са по-висши от всичко, предлагано от "проповедниците на омразата".

Британският премиер призова също така за затягане на регулационния режим на киберпространството в международен мащаб с цел ограничаване на дейността на екстремистите в интернет.

Трето, необходимо е да бъде направено повече за откриване и смазване на тероризма в цялото британско общество, подчерта Мей.

Тя посочи като четвърта мярка преразглеждането на антитерористичната стратегия, тъй като заплахата се променя. Мей спомена за увеличаване на сроковете затвор за свързани с тероризъм престъпления, включително такива, които привидно изглеждат дребни.

"Не можем и не бива да претендираме повече, че нещата може да продължат по същия начин", каза британският министър-председател.

Мей увери, че последните три атентата във Великобритания, "продукти на една зла идеология на ислямисткия екстремизъм ", не са свързани. Според нея обаче показват, че страната е изправена пред "нова форма на (терористична) заплаха", при която нападателите "се копират един друг". Британският премиер определи всички тези атентати като продукт на една "идеология на злото", която твърди, че западните ценности са несъвместими с исляма.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?