Въпреки излишъка от болници в София властта откри нова

Засега конкуренцията не изхвърля никой от пазара, но и това ще се случи, смята директорът на НЗОК

Десислава Атанасова и собственикът на болницата Михаил Тиков прерязват лентата. Сн. БГНЕС

Поредната нова частна болница отвори врати в София. На откриването на “Софиямед“ в сряда дойдоха здравният министър Десислава Атанасова, директорът на НЗОК Пламен Цеков, шефове на други лечебни заведения, представители на лекарски и пациентски организации, включително и бивши ръководни кадри като доскорошната директорка на Здравната касата Нели Нешева и бившият министър на околната среда в правителството на НДСВ Долорес Арсенова. По програма на откриването трябваше да присъства и премиерът Бойко Борисов, но в крайна сметка той не дойде.

Болницата е собственост на пазарджишкия бизнесмен д-р Михаил Тиков, който има и други лечебни заведения в страната. Управител на новата болница пък е д-р Михаил Зортев, който бе зам.-министър на здравеопазването по времето на Стефан Константинов. Зортев обаче бе освободен “поради различия във възгледите“ с Константинов.

Константинов бе противник на това нови болници да получават веднага договор с НЗОК и предлагаше това да става след като са работили минимум една година. Тази идея обаче бе отхвърлена в парламента, тъй като срещу нея се обявиха и депутати от ГЕРБ.

Така за “Софиямед“ в бюджета на НЗОК бе предвидена солидна сума още преди тя да бъде отворена.

Болницата е с 450 легла, 16 отделения, има портал за спешна помощ и инвазивна кардиология.

Директорът на НЗОК Пламен Цеков обясни след откриването, че по принцип новите болници трябва да получат поне 50% от бюджета на сходни на тях лечебни заведения. “Софиямед" е сравнима като брой легла и отделения със “Света Анна“ и по тази методика е бил определен бюджет от 9 млн. лева“, каза Цеков. Самият той обаче смята, че не е редно бюджетите да се формират по този начин и припомни, че в момента се работи по нов модел на финансиране на болниците.

Цеков коментира, че това, че е отпусната определена сума на болницата, не означава, че тя ще бъде реално изработена. Той обеща да има стриктен контрол и ако бюджетът бъде надхвърлен, НЗОК нямало да плати.

Цеков коментира, че по принцип в София няма нужда от нови болници, тъй като сега столицата разполага с 9 000 легла, а има нужда от 6 000. Той посочи, че в момента пазарът не изхвърля никой, но очаква, че до година-година и половина ще настъпят промени и някои болници ще бъдат принудени да “преразгледат дейността си“.

“След година и половина се надявам, че касата ще може да прави подбор на лечебните заведения, с които ще сключва договор“, добави Цеков.

Противно на логиката, че новите болници трябва да “дърпат“ пациенти от вече съществуващите, у нас се наблюдава процес, при който с всяка нова болница се увеличава и броя на хоспитализациите и съответно и разходите за тях, които се покриват от НЗОК.

В началото на годината регионалните медии съобщиха, че бизнесменът Михаил Тиков е разследван за злоупотреби и източване на НЗОК. При полицейска акция са били претърсени Грандхотел “Хебър“ и МБАЛ "Здраве" в Пазарджик, които са негова собственост. Данни за открити нарушения в работата на болницата обаче досега не са оповестени.

На въпрос знае ли, че собственикът на новата болница е разследван, здравният министър Десислава Атанасова заяви: “Не проверявам собственици на лечебни заведения нито досиетата, които се намират в полицията, до мен не е стигала такава информация. Знаете, че в една правова и демократична държава всичко се решава в съда“. Тя посочи, че разрешението за работа на новата болница е дадено по време на нейния предшественик Стефан Константинов. Тя посочи, че занапред както това, така и останалите лечебни заведения ще подлежат на сериозен контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?