Въпреки липсата на мнозинство, Велчев не очаква бламиране на бюджета

Въпреки че управляващата коалиция НДСВ - ДПС няма мнозинство в парламента, няма да има опасност за бламиране на проектобюджет 2005. Ще разчитаме на подкрепа на разумно мислещите сили в Народното събрание, заяви в неделя пред БТВ финансовият министър Милен Велчев. Затова започваме от вторник консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да убедим една от тях, поне няколко депутати, които мислят преди всичко за националните приоритети, че бюджетът трябва да се подкрепи, каза Велчев.

Според него е необходимо да се дадат по-големи правомощия на парламента за определянето на начините за изразходване на излишъка. Изявлението на Велчев става два дни след като в Народното събрание същото предложение на опозицията не успя да събере достатъчно гласове.

Разпределението на излишъка би следвало да става по предложение на Министерския съвет, но последната дума все пак трябва да има парламентът, каза Велчев и допълни, че самият той ще внесе такава промяна в Закона за устройствота на бюджета.

Бюджетният излишък е натрупан от безпрецедентното нарастване на данъчните приходи през тази година спрямо миналата в условията на валутен борд, обясни финансовият министър. При икономически растеж от 5-6% за първите осем месеца на годината спрямо същия период от 2003 г., увеличението на данъчните приходи е над 15%. Само в митническата администрация събираемостта е скочила с 20%. Това частично може да е заради високите цени на петрола и големия скок на потреблението, причинен от ръста на банковите заеми, обясни Велчев и допълни, че това е нещо, което няма как да се прогнозира година напред.

Увеличената събираемост на митническите сборове с 37% само за август 2004, спрямо август 2003 г, не е от джоба на средния данъкоплатец, а от този на добре облечените бизнесмени, за които четем всеки ден в криминалните хроники, заяви Милен Велчев.

За икономиката, за данъкоплатците винаги е добре налозите да са по-ниски, коментира Велчев приетото на първо четене в парламента предложение на ОДС за намаляване на ДДС на 18% и припомни, че той е бил първият, който е заговорил за свалянето на ставката до този процент, но от 2006 г.. Когато догодина намаляваме непреките данъци с 360 млн. лв. да намалим приходите с още 420 млн. лв. от въвеждане на 18-процентна ставка ДДС, би било много, много силен удар върху всички бюджетни сфери, заяви финансист № 1.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: