Въпреки натиска на Симеон, жълти бунтари упорстват да подадат оставки

Въпреки натиска на Симеон, жълти бунтари упорстват да подадат оставки

Двама от бунтарите в НДСВ - депутатите Борислав Великов и Борислав Ралчев - отказаха да подадат оставки и да поемат отговорността за жалбите до съда, пуснати от редови членове на партията срещу редовността на последния конгрес на партията. Това стана ясно в сряда, след като ден по-рано по време на първото за есенния сезон заседание на парламентарната група на формацията, нейният лидер Симеон Сакскобургготски отправи ултиматум към тях и към бившата му дясна ръка - Пламен Панайотов „да направят всичко възможно” членовете на НДСВ от техните избирателни райони да оттеглят жалбите си.

Тримата бяха заплашени, че в противен случай ще бъде предложено тяхното изключване от партията и от парламентарната група.

Причината за натиска е почти пълният разпад на царската партия, признат и от самия ѝ лидер на сбирката на парламентарната група, и опитът му да я консолидира преди изборите. Според социолози два месеца преди изборите кандидатите за кметове на НДСВ биха се радвали на подкрепа под 2% от избирателите.  

Заради подадените жалби на редовите членове от провинцията съдът замрази правото на новото ръководство на жълтите да взима решения преди окончателното си произнасяне през октомври. В новото ръководство, чиято легитимност се оспорва, фаворит е Милен Велчев и кръгът около него, докато хората от така нареченото юридическо лоби и членове на предишното ръководство са в пълна изолация.

В сряда Великов заяви, че партийните членове, които са протестирали официално пред съда, са ”изразили свободно мнението си” и не се чувства отговорен за това.

“Ако някой смята, че аз съм подбудител, тогава бих се смятал за набеден. Не се чувствам виновен или морално отговорен за това, че някой е подал жалба срещу манипулации по време на конгреса или, осланяйки се на мнението на парламентарната група, е решил да стигне до съда”, каза той.

Великов обаче изрази своята готовност да разговаря с вносителите на жалбата, за да я оттеглят, и така да се помогне за консолидацията на партията. Според него изразеното желание на Сакскобургготски не било ”ултиматум”, а ”апел”. Жълтият депутат заяви, че би се оттгелил от НДСВ, ако лидерът настоява за подобно действие, но от тона му стана ясно, че няма да се примири с натиска.

Ралчев: Шокиран съм, няма да се подчиня на ултиматуми

Значително по-твърд в позицията си бе другият нарочен за гонене – Борислав Ралчев. Той обясни, че е разбрал за ”апела” на своя лидер от колегите си в парламентарната група, тъй като не е бил на въпросното заседание във вторник, но е ”шокиран” от случилото се.

Ралчев заяви, че при никакви обстоятелства не би се съгласил да напусне партията под ултиматум. Депутатът обясни, че не е склонен да поиска от членове на НДСВ да оттеглят жалбата си от съда. По думите му, този акт е следствието от правото на всеки да има ”право на собствени мисли”, от либералната идея и от плурализма в обществото.  

“Аз уважавам достатъчно мнението на всеки един от членовете на НДСВ, за да мога да му влияя по някакъв начин”, добави Ралчев. Според него обаче дори и жалбите да бъдат изтеглени, това няма да спре съдът да реши дали конгресът на партията е бил легитимен.

В същото време членът на националното ръководство на жълтите и изявяващ се като говорител на Симеон Сакскобургготски в последните няколко месеца Олимпи Кътев заяви, че е напълно разбираемо ”колегите да бъдат помолени да изтеглят жалбите”. ”Едно изключване на един или друг колега може би е лична драма, но не и обществена”, добави той. Кътев като областен управител на София спомогна за юридическото оформление на реституираните имоти на Симеон Сакскобургготски.

В сряда Милен Велчев внесе документите на НДСВ в ЦИК за участие на партията в местните избори, като партията бе последната от парламентарно представените, която се регистрира за участие във вота.  

Царистите чакат до последно Симеон да каже кого ще подкрепят в София и големите градове

НДСВ ще отложи до последно обявяването на позицията си за местните избори и кои кандидати за кметове ще подкрепи или излъчи в големите градове. Във вторник лидерът на партията Симеон Сакскобургготски се зае със стягане на редиците на полуразпадналата се формация, а в петък Политическият съвет трябва да определи позицията на организацията за местните избори най-вече в София.

Засега вариантите, според жълти депутати, били няколко – да се подкрепи един от издигнатите кандидати или да се излезе със самостоятелен кандидат. Според мнозина Симеон можел да призове да се даде рамо на Бриго Аспарухов заради връзките на двамата в миналото и заради желанието да се покаже лоялност към коалиционния партньор. Други обаче са на мнение, че царят ще призове симпатизантите на партията да гласуват „по съвест”, като така покаже, че си остава дясноцентрист.

Има вероятност да бъде издигната и самостоятелна кандидатура.

Симеон се срещна със Заимов

Изчаквайки да каже думата си, Симеон Сакскобургготски отправи до кандидата на ДСБ и СДС Мартин Заимов за среща. В понеделник Заимов се е отзовал на поканата и е провел разговор с бившия премиер именно в качеството си на номиниран от двете десни партии, потвърдиха от щаба му. Мартин Заимов е изложил своите виждания за проблемите на столицата и за решенията им. Не са били предложени и поемани никакви ангажименти от двете страни.

Миналата седмица „опознавателна” среща в централата на НДСВ проведе и несъстоялият се кмет на Пловдив Георги Гергов.      

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?